Справа аеропорту «Застава-2»: суд стягнув з фігуранта 2 мільйони застави в дохід держави

04 липня 2022 р. 22:03

Справа аеропорту «Застава-2»: суд стягнув з фігуранта 2 мільйони застави в дохід держави

Вищий антикорупційний суд 4 липня стягнув в дохід держави близько 2 мільйонів гривень застави, внесеної за представника ТОВ «Авіакомпанія «Одеса» Андрія Вірченка. Він обвинувачений у кримінальному провадженні щодо заволодіння чиновниками Одеської міської ради у змові з місцевими бізнесменами 131 мільйоном гривень із бюджету Одеси у 2016 році. Справа стосується угоди щодо купівлі майнового комплексу аеропорту «Застава-2» під цвинтар. 

Про це інформує кореспондентка Центру публічних розслідувань з приміщення ВАКСу.

За версією НАБУ, ціну викупу завищили у 10 разів — реальна вартість споруд становила не 146 мільйонів гривень, а лише 15.

Суд частково пристав на прохання прокурора САП Романа Кимлика — звернути заставу в дохід держави: з шести мільйонів гривень, як того бажав обвинувач, стягнув 2 мільйони гривень. 

Андрій Вірченко, його заставодавець - дружина Світлана Вірченко та адвокат Ігор Харченко не прийшли на судове засідання. Повістки про виклик їм надходити за місцем проживання та по електронній пошті.  

Від захисника надійшло два клопотання. В документі від 3 липня він казав, що разом з Вірченком через запровадження воєнного стану та дефіцит палива не може приїхати до Києва та просив дозволити їм під’єднатися в режимі відеоконференції з власних технічних засобів через систему EasyCon. 

Однак у наступному клопотанні Харченко вже писав: «Сьогодні вночі мені стало настільки зле, що я не лише на засідання не можу прийти, а й змушений звертатися до лікаря за медичною допомогою». 

З його слів, Вірченко теж не може забезпечити свою явку до суду, бо немає власних технічних можливостей для участі через відеоконференцію. Між іншим, поштові відправлення повернулися, бо Вірченка немає за місцем проживання. Фактично невідомо, де він. 

«Належним чином про суд обвинуваченого повідомити неможливо, бо він стверджує, що знаходиться в Одесі, але ми не знаємо, де він насправді», - резюмував прокурор. 

У прокуратурі переконані: Вірченко та його адвокат ухиляються від судового засідання та перешкоджають розгляду. 

Колегія суддів ВАКСу у складі Лесі Федорак, Ігоря Строгого під головуванням Віктора Маслова продовжила розгляд клопотання про звернення застави в дохід держави за відсутності обвинуваченого та його захисту й ухвалила, що їх неприбуття не перешкоджає проведенню судового засідання. Також судді вважають, що Вірченко належним чином був повідомлений про суд, бо повістки надходили на електронну адресу. 

Маслов повідомив, що неодноразово здійснювались судові виклики і заставодавця. Вірченко казав, що дружина була ознайомлена з намірами прокурора щодо стягнення застави через неналежну процесуальну поведінку. 

З дослідження документів в суді зрозуміло, що у САП стверджують: Вірченко злісно перешкоджав провадженню, не з'явився до прокуратури на вручення обвинувального акту та неодноразово не приходив до суду без поважних причин. До нього також суд застосував примусовий привід та грошове стягнення. 

Вірченко письмово все заперечує. Зокрема каже, що не ігнорував суд. Запізно отримав виклик прокурора на вручення акту, а працівник пошти, начебто, підробив його підпис. 

Додамо, 26 липня суд розгляне клопотання прокурора про зміну запобіжного заходу. Сторона обвинувачення вважає, що Вірченка треба ув’язнити. 

30 травня Вищий антикорупційний суд відмовився закрити кримінальне провадження по цій справі.

Нагадаємо, раніше в рамках провадження повідомили про підозру голові постійної комісії міськради Василю Шкрябаю, директору юридичного департаменту мерії Інні Поповській, ексдиректору департаменту комунальної власності міськради Олексію Спектору, директору приватної авіакомпанії «Одеса» Андрію Вірченку та керівнику фірми «Ньюс Йорк» Діаміду Згоннику.

НАБУ та САП встановили, що посадові особи міськради за попередньою змовою з представниками комерційних підприємств заволоділи бюджетними коштами територіальної громади Одеси у розмірі понад 145,85 млн грн.

Оцінила майно колишнього аеродрому «Застава» таку суму консалтингова компанія «Бюро оцінки Стефанович». Разом із будівлями та спорудами в оціночну вартість увійшла і земля навколо аеродрому, проте вона у користування чи власність міськради не передавалася. Водночас, експертиза встановила вартість майна аеродрому (станом на 3 червня 2016 року) у розмірі 12,88 млн грн з ПДВ.

Детективи з'ясували, що отримані від міськради кошти авіакомпанія «Одеса» (ексвласник аеродрому «Застава») перерахувала на рахунок ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн» - як плату за послуги за договором від 28 вересня 2016 року в сумі 145,85 млн грн. Пізніше фірма «Ньюс Йорк Корпорейшн» перераховувала частину отриманих грошей на свій рахунок у банку «Схід», а також на рахунки інших компаній, у тому числі ТОВ «Логістік Сервіс-Груп», від якого потім перерахували кошти на рахунок ТОВ «Аркадія-Сіті». Таким чином, як вважає слідство, гроші було легалізовано.

Авторка: Катерина Петренко