Справа Галантерніка: НАБУ завершило розслідування земельних махінацій в Одесі

02 серпня 2023 р. 14:50

Справа Галантерніка: НАБУ завершило розслідування земельних махінацій в Одесі

Фото: Колаж ЦПР

Національне антикорупційне бюро України та Спеціальна антикорупційна прокуратура завершили розслідування у справі злочинної організації, через діяльність якої місцева громада Одеси зазнала збитків на суму 689 мільйонів гривень.

Про це повідомили у пресслужбі НАБУ.

Як наголошують антикорупційники, учасники злочинної організації у змові з іншими особами розробили механізм незаконного заволодіння активами – коштами місцевого бюджету та землею територіальної громади міста Одеси для її подальшого передання під забудову. Через ці дії упродовж 2016-2019 років громада втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 гектара та 131 мільйон гривень, які посадовці Одеської мерії незаконно переплатили з бюджету при купівлі нежитлової нерухомості на ділянці, яку нібито планували використати для розширення кладовища. 

НАБУ і САП встановили, що впродовж 2016-2019 років земля надавалась під забудову за встановленим злочинною організацією механізмом, який передбачав передачу таких земельних ділянок наперед визначеним компаніям поза конкурсом. Це позбавляло місцеву громаду одержання максимальної економічної вигоди. А гроші, які мали б йти громаді, забудовники на підставі "понятійних договорів" сплачували злочинній організації, яка через підконтрольних осіб в Одеській міській раді, забезпечувала ухвалення потрібного рішення щодо надання в оренду тієї чи іншої земельної ділянки.

Члени злочинної організації отримували від забудовника реальну ринкову вартість права забудови (в діапазоні 100-200 мільйонів гривень по кожній земельній ділянці) за що забезпечували такому забудовнику гарантування Одеською міською радою права на забудову ним земельної ділянки фактично задарма.

Злочинна організація суворо дотримувалася заходів конспірації, інформаційної безпеки та вживала контррозвідувальні заходи. НАБУ і САП встановили, що вербування нових членів злочинної організації здійснювалась із застосуванням поліграфа. Під час перевірки на ньому, з-поміж іншого, ставили запитання про належність або співробітництво з правоохоронними органами. У спілкуванні учасники злочинної організації використовували засоби захищеного зв’язку, проводили зустрічі у приміщеннях із посиленими заходами безпеки, використовували спеціальну техніку для зняття інформації з електронних засобів зв'язку.

До злочинної діяльності залучили представників місцевої влади та правоохоронних органів. В обмін на ухвалення відповідних рішень на користь злочинної організації, вони отримували неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів, квартир у новобудовах та інших матеріальних благ.

До кримінальної відповідальності притягуються:

  • Керівник злочинної організації (їм слідство вважає бізнесмена Володимира Галантерніка, - ред.);
  • Одеський міський голова Геннадій Труханов;
  • прокурор Одеської області (Олег Жученко вже звільнений, - ред.);
  • голова постійної Комісії з питань комунальної власності Одеської міської ради Василь Шкрябай;
  • голова земельної комісії міської ради (ексголова земельної комісії ОМР, а нині в.о. заступника мера Олег Бриндак - ред.);
  • керівник Юридичного департаменту міської ради Інна Поповська;
  • керівник департаменту комунальної власності міської ради (екскерівник департаменту комунальної власності ОМР Олексій Спектор - ред);
  • заступник керівника департаменту комунальної власності міської ради (ексзаступник керівника департаменту комунальної власності ОМР Володимир Радіонов - ред.);
  • представники компанії-забудовника (власники та топменеджери компанії "Будова", зокрема її бенефіціар Дмитро Дімарський - ред.);
  • учасники злочинної організації – приватні особи.

Раніше повідомлялося, що суд вчасно не розглянув клопотання: мер Одеси залишився без електронного браслета.