Справу ексмера Чорноморська передали до Одеського апеляційного суду

21 червня 2023 р. 12:31

Справу ексмера Чорноморська передали до Одеського апеляційного суду

Фото: chogo.com.ua

Іллічівський міський суд вирішив передати справу колишнього міського голови Чорноморська Валерія Хмільнюка, якого обвинувачують у махінаціях із землею в акваторії порту, на розгляд Одеському апеляційному суду.

Відповідне рішення ухвалила колегія суддів під час засідання 20 червня, повідомляє видання "Чорноморська громада".

Судді ухвалили таке рішення через те, що один з обвинувачених має статус державного службовця категорії "А". Обвинувачення щодо таких має розглядати Вищий антикорупційний суд України, тож судді з Чорноморська вирішили, що їхні одеські колеги мають визначити підсудність справи. 

Якщо в Одеському апеляційному суді вирішать, що справу треба передати у ВАКС, то судити Валерія Хмельнюка та інших обвинувачених будуть там.

Серед обвинувачених окрім ексмера: колишні заступник голови агентства водних ресурсів України — заступник міністра захисту довкілля та природніх ресурсів Михайло Хорєв та начальник відділу Держводагентства Валерій Бабчук.  

За інформацією Нацполіції,  всупереч законодавству та без погодження Кабміном фігуранти надали дозвіл та затвердили проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки 0,7 га в акваторії Сухого лиману. Надалі її передали товариству в довгострокову оренду під будівництво об’єктів.

Внаслідок відчуження земельної ділянки державі завдано збитків на суму майже 25 млн грн. У лютому 2023 року учасникам схеми було повідомлено підозри.

Між тим  видання "Чорноморська громада" наразі проводить власне розслідування цієї справи. Журналісти звернули увагу, що, окрім ділянки, яка зацікавила правоохоронців, також видавалася земля іншій компанії.  

"Якщо нам вдасться це довести, то можна казати, що правоохоронці побачили одну ділянку й не побачили іншу. Можливо через те, що на тій ділянці про яку почали провадження стоїть пірс, а на першій нічого не побудовано", - вважає головний редактор видання Валентин Ткачук.

Журналісти дослідили, що ця справа отримувала розголосу ще 20 лютого 2020 року, коли доходила до Верховного Суду. На той час АМПУ позивалось до Чорноморської міської ради та ТОВ "Спільне підприємство Рисоіл Термінал", але касаційну скаргу АМПУ залишили  без задоволення.