Справа ексмера Чорноморська: боротьба конкурентів чи підготування порту для передачі у концесію

05 червня 2023 р. 17:59

Справа ексмера Чорноморська: боротьба конкурентів чи підготування порту для передачі у концесію

Фото: usm.media

Справа про підозру ексмера Чорноморська у махінаціях із землею може бути викликана боротьбою конкурентів або пов'язаною із підготуванням порту до передання в концесію.

Таку думку висловив Центру публічних розслідувань головний редактор інформаційного агентства "Чорноморська громада" Валентин Ткачук

Він зазначив, що видання проводить власне розслідування цієї справи й помітили, що окрім ділянки, яка зацікавила правоохоронців також видавалася ділянка іншій компанії. 

Якщо нам вдасться це довести, то можна казати, що правоохоронці побачили одну ділянку й не побачили іншу. Можливо через те, що на тій ділянці про яку почали провадження стоїть пірс, а на першій нічого не побудовано", - зазначив журналіст.

Наразі журналісти звернулися до Чорноморської міської ради та Адміністрації морських портів України щодо інформації про землю виділену в акваторії порту з 2000 року. 

"Якщо ми отримаємо ці документи, ми можемо сказати скільки землі виділили в порту", - зазначив він.

Також журналіст вказує, що ділянка, яка зацікавила правоохоронців передана групі компаній Risoil. Але в порту також працює компанія Kernel. Ці дві компанії є конкурентами і якщо журналісти з'ясують, що Kernel також отримувала землю то зможуть казати про вибірковість з боку правоохоронців. 

   Утім не виключають журналісти й того, що порт готують до передання у концесію й наразі розпочався переділ бізнесу.

"Я думаю, що справа дуже глобальна, але говорити щось точно можна буде лише отримавши від міської ради та АМКУ документів у відповідь на наші запити", - наголосив Валентин Ткачук.

За його словами, в міській раді одразу попросили більше часу на підготування відповіді. Не 5 днів, як передбачено законом, а 20. Це пояснили великим обсягом інформації, яку треба зібрати.

31 травня стало відомо, що ексмера Чорноморська судитимуть за махінації із землями акваторії порту.