Темні сторони відновлення: як на Миколаївщині затягнулась відбудова ліцею за 200 мільйонів

16 жовтня 2024 р. 12:55

Темні сторони відновлення: як на Миколаївщині затягнулась відбудова ліцею за 200 мільйонів

ФОТО: Назарій Рубаняк/Суспільне

У Миколаївській області планують відбудувати постраждалий внаслідок обстрілів ліцей. На це з державного бюджету виділили майже 200 мільйонів гривень. 

Про це повідомив Центр публічних розслідувань.

Згідно з даними екосистеми цифрового відновлення Dream, планується нове будівництво Березнегуватського ліцею по вулиці Партизанській, 18. Ініціатором проєкту виступив  Департамент містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОДА.

Скриншот: Dream

Джерелом фінансування є публічні кошти державного бюджету у розмірі 199 мільйонів 492 тисячі 390 гривень. Кошти на відбудову надійшли ще у 2023 році, але договір на виготовлення проєктно-кошторисної документації по об’єкту підписали тільки 11 червня 2024 року. Центр публічних розслідувань вирішив дізнатися, чому відбудова ліцею так і не почалась. 

У 2022 році ліцей був пошкоджений через ворожі обстріли. 29 березня дві ракети пошкодили центральний вхід та кабінет географії, 27 червня — дитячий корпус, а 6 серпня відбулись ще два влучення.

За  інформацією громадської організації "Проти Корупції", на підставі рішення виконавчої комісії Березнегуватської селищної ради від 12 березня 2022 року №123 Березнегуватському ліцею було надано фінансову автономію. Це дозволило навчальному закладу самостійно контролювати та використовувати бюджетний процес відновлення після пошкодження.
 

Скриншот: Dream

12 грудня 2022 року виконавчий комітет затвердив рішення №125, відповідно до якого Березнегуватський ліцей внесли до списку навчальних закладів, що потребують першочергового ремонту. У березні 2023 року за результатами наданої автономії ліцей отримав статус замовника для нового будівництва та був зобов’язаний виконати роботи.

У травні 2023 року рішенням сесії було виділено 9 мільйонів 717 тисяч 927 гривень на розробку передпроєктних пропозицій та створення проєктно-кошторисної документації. За 2023 рік на інженерно-геодезичні роботи було витрачено 26 тисяч 659 гривень, а на передпроєктні пропозиції - 110 тисяч гривень.

Згідно з даними Prozorro, у червні 2023 року ліцей провів аукціон на виготовлення проєктно-кошторисної документації. На це було заплановано витратити понад 9 мільйонів гривень.

За тендер змагались 5 підрядників, але переможцем стала ФОП Ковальова Наталія Валеріївна з пропозицією у 4 мільйони 848 тисяч гривень. 22 червня 2023 року з нею було укладено договір, в якому було вказано, що роботи підрядниця мала виконати до 8 серпня 2023 року. 

У грудні 2023 року договір з Ковальовою було розірвано через невиконання  зобов'язань. Підрядниця мала виплатити штраф у розмірі 10 відсотків від суми договору, тобто - 484 тисячі 326 гривень. За результатами проведених процедур до бюджету громади повернули 4 мільйони 843 тисячі 267 гривень.

Скриншот: Prozorro

18 грудня 2023 року Березнегуватський ліцей знову оголошує проведення аукціону, на цей раз майже на п'ять мільйонів гривень. Але торги були скасовані, бо відпала потреба у закупівлі, у зв'язку зі зміною замовника.

Замовник змінився того ж місяця завдяки рішенню Березнегуватської селищної ради про передачу функцій замовника до Департаменту містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОДА.

Вже 24 квітня 2024 року підписали договір на передачу бюджетних коштів з бюджету громади обласному бюджету. Того ж місяця була перехована субвенція з бюджету громади до обласного бюджету на розроблення проєктно-кошторисної документації у розмірі 4 мільйони 600 тисяч гривень.

13 травня 2024 року Департамент нарешті оголошує третій аукціон на виготовлення проєктно-кошторисної документації по об’єкту "Нове будівництво Березнегуватського ліцею".

Скриншот: Prozorro

Цього разу на аукціоні були присутні два учасники, але перемогу здобуло товариство ТОВ "Архітектурне бюро - Хвиля 89" з пропозицією у 4 мільйони 554 тисяч гривень. 

Договір з товариством був укладений 11 червня 2024 року. Термін виконання робіт зазначено з 10.06.2024 року по 30.11.2024 року. Згідно з тендерною документацією, цього разу розрахунок за роботу буде здійснений після її виконання. Також, у випадку якщо товариство не виконає своїх зобов'язань, воно має виплатити штраф у розміри 10 відсотків від суми договору, тобто 455 тисяч 400 гривень.

Згідно з даними аналітичної онлайн-системи YouControl, ТОВ "Архітектурне бюро - Хвиля 89" було зареєстровано 23 травня 2023 року зі статутним капіталом у 50 тисяч гривень. Основний КВЕД - діяльність у сфері архітектури. 

Власником ТОВ "Архітектурне бюро - Хвиля 89" є Земляний Олексій Євгенович. Попри свою "молодість" товариство вже встигло заробити на державних тендерах 18 мільйонів 002 тисячі 280 гривень. Плюс, авжеж, чотири з половиною мільйони гривень на останньому тендері.

Товариство неодноразово фігурувало у журналістських розслідуваннях. Писав про нього й Інтент, що зазначили у системі YouControl. Зв'язків у товариства набереться на окреме розслідування.


Скриншот: YouControl

Від цього ж департаменту з товариством було укладено 27 договорів на проєктування укриттів. Водночас Земляний Олексій Євгенович входив до складу робочої групи при Миколаївській ОВА з розроблення проєкту "Програми комплексного відновлення Миколаївської області".

Проблеми з відновленням у Миколаївській області виникали неодноразово. Так, нещодавно будівництво укриття для Рибаківського ліцею було замовлено за завищеними цінами. Підряд на 90 мільйонів віддали компанії, яка звинувачувалась в корупції та в ухилянні від податків в особливо великих розмірах. На аукціоні, який відбувся 19 вересня, був присутній тільки один учасник - товариство "Німфан".

Також у Миколаєві на проєктування будівництва укриттів у закладах освіти запланували витратити близько 6 мільйонів гривень. Проєктуванням всіх п'яти закладів буде займатися одна одеська фірма - "Будова". Компанія опинилася в центрі розслідування НАБУ, а її керівники отримали підозри у справі про незаконне привласнення активів громади Одеси. 

Анна Бальчінос