У справі “Краяну” обвинуваченому не вдалося усунути суддів ВАКСу від розгляду

06 вересня 2022 р. 17:23

У справі “Краяну” обвинуваченому не вдалося усунути суддів ВАКСу від розгляду

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду під головуванням Олега Ткаченка відхилила відвід, який їм оголосив обвинувачений у справі “Краяну” Ігор Кравченко. 

Про це інформує кореспондентка Центру публічних розслідувань Катерина Петренко з зали суду. 

За версією прокуратури, йдеться про кримінальне провадження щодо заволодіння Одеською міськрадою у змові з співучасниками 93 мільйонами гривень з міського бюджету шляхом купівлі заводу-банкроту "Краян" за завідомо вдвічі завищеною вартістю.

Ігор Кравченко - адвокат, який, за даними слідства, отримав фіктивну довіреність ТОВ VALTON GROUP LP, через яку і перепродали збанкрутілий завод. Водночас він захищає у цій справі інтереси іншого обвинуваченого - директора ТОВ “Девелопмент Еліт” Петра Загодіренка.

Фігурант Ігор Кравченко обґрунтовував відвід тим, що 25 березня 2021 року судді скасували дозвіл обвинуваченим вмикатися дистанційно з одеського суду з ініціативи прокурора САП Валентина Мусіяки, бо до суду системно не приходити адвокати Кравченка Сергій Лисенко та Михайло Коротюк, а потім засідання проігнорували обвинувачені ексчиновники міськради Олексій Спектор та Володимир Радіонов. Прокурор пояснював, що дистанційний розгляд треба скасувати, бо він не забезпечує оперативність розгляду кримінального провадження та дотримання розумних строків.

Колегія суддів ВАКСу в справі "Краяну" Віталій Дубас, Олег Ткаченко та Олег Коліуш (зліва направо)

Проте Ігор Кравченко гучно заявив, що суд буцімто задовольнив “власні забаганки прокурора, які не мають нічого спільного з реальністю”. На його думку, обвинувач не мав права заявляти таке клопотання, бо це, мовляв, його не стосувалося, позаяк обвинувачені живуть та працюють в Одесі, а він - ні. Тож він вважає, що це порушує права одеситів, які постали перед судом. 

Також логіка обвинуваченого, вірогідно, викличе подив у пересічного читача, оскільки у нього немає питань до своїх адвокатів Коротюка та Лисенка, які другий рік системно не приходять в судові засідання, щоб захищати його права. 

Зазначимо, що минулого засідання таки прийшов адвокат Коротюк, проте сьогодні суд лише побачив його клопотання з проханням вчергове відкласти справу. Також судді сказали, що навіть звертались до органів Нацполіції, щоб дізнатися долю адвоката Лисенка, оскільки той не отримує повісток, не приходить до суду та жив в Ірпені, де раніше була окупація росіянами.  Правоохоронці відповіли, що адвоката немає серед зниклих безвісти чи вбитих. 

“Особа не зникала, вона жива, у майбутньому приєднається до нашої команди”, - запевнив Кравченко. 

Ще однією підставою для відводу було ось що: Кравченко вважає, що його договори не розірвані з  цими двома адвокатами-прогульниками, тому суд, нібито, незаконно йому призначив кілька разів безоплатного захисника, щоб справа нарешті рухалась. Справа в тім, що оскільки фігуранти обвинувачуються в особливо тяжкому злочині, засідання не можуть відбуватися, якщо бодай один обвинувачений не забезпечений захистом. 

“Мій захист здійснюється належним чином. Вони не приходять через небажання суду погоджувати з ними дати засідань”, - вважає обвинувачений. 

Судді та прокуратури з цим не згодні. 

Прокурор САП Анастасія Андронова вважає, що доводи Кравченка - це виключно незгода з рішеннями суду, які законні та обґрунтовані. 

Більшість адвокатів та обвинувачених у справі “Краяну” не підтримали відвід, але й не заперечили проти нього. Лише Вячеслав Вінчковський наполягав, що судді “не зможуть розглянути справу неупереджено, бо проявляли емоційність”.

Але судді не задовольнили відвід та далі продовжили підготовче засідання. Мали вирішити питання щодо скасування арешту майна Ігоря Кравченка та скасування арешту близько 92 мільйонів гривень Одеської міськради, які правоохоронці заблокували, бо фінансову операцію вважали незаконним заволодінням коштів територіальної громади з місцевого бюджету. 

Провадження розглядають у режимі відеоконференції з одеським судом

У справі відбулись “кадрові зміни”: Радіонова тепер захищає адвокатка Щасливцева. Вона не змогла добути до кінця судового засідання, бо мала важливіший для себе розгляд іншого провадження. Через це зчинилась дискусія, чи можна продовжувати розгляд “Краяну”. До слова, Кравченко був проти розгляду його ж клопотання щодо скасування арешту власного майна через відсутність адвокатки Радіонова. Цього разу він посилався на позицію прокурора САП Валентина Мусіяки, як вже на авторитетну, бо той раніше був проти прийняття рішення щодо скасування арештів за неявки адвоката бодай одного обвинуваченого. 

Суд поставив це питання на обговорення, бо вердикт по долі коштів не стосувався безпосередньо Радіонова. 

Одеські адвокати хотіли вчергове отримати перерву в засіданні. Постійні перерви з різних підстав за ініціативи обвинувачених та захисту унеможливлюють рух справи до вироку та спричиняють триваліше перебування  обвинувачених під тягарем кримінального провадження. 

Сьогодні вирішальною була позиція представника Одеської міськради Ігоря Бондаренка, який вдруге з'явився до суду. 

Він вважав неможливим розглядати справу далі, бо, на його думку, порушено права Радіонова. Також представник міськради просив надати йому час для додаткового обґрунтування клопотання. З його слів, фактично вчора ОМР отримала лист Мін'юсту про те, що виконавче провадження тривало довго та не було знайдено, з яких коштів стягнути судовий збір з ТОВ “Девелопмент Еліт”, а це вчергове фактично підтвердило, що фірма має ознаки фіктивності. 

Підготовче засідання у справі “Краяну” продовжать 12 жовтня.

Нагадаємо, з березня 2021 року справу Геннадія Труханова не можуть призначити до розгляду по суті, оскільки підготовче засідання постійно зривається переважно через неявку адвокатів Михайла Коротюка та Сергія Лисенка. 

25 травня ВАКС оштрафував адвоката Михайла Коротюка на 12 тисяч гривень за зловживання – постійні неявки. 15 червня суд ухвалив звернутися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, щоб притягнути захисників у справі мера Одеси Геннадія Труханова Михайла Коротюка та Сергія Лисенка до дисциплінарної відповідальності за неявки до суду через неповажні причини. Нині у засіданні стало відомо, що КДКА відмовилась дисциплінарно карати цих захисників. 

Також 9 листопада ВАКС оштрафував адвокатів на майже 81 тисячу гривень. 

Нагадаємо, прокурори САП під час першого розгляду справи в Малиновському суді просили ув’язнити Труханова на 12 років з конфіскацією, його заступника Павла Вугельмана — на 11 років, колишнього голову постійної комісії з комунальної власності Василя Шкрябая, колишнього директора департаменту комунальної власності Олексія Спектора та його колишнього заступника Володимира Радіонова – на 10 років. Директору компанії ТОВ “Девелопмент еліт”, яка продавала будівлю заводу Одеській міськраді, Петрові Загодіренку прокурор просить 10 років, а директору ТОВ Valton Group та адвокату Ігореві Кравченку – 11 років. 

Крім того, у січні 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру у справі “Краяну” ще чотирьом громадянам, які, за версією слідства, є пособниками та організаторами. Новими підозрюваними виявилися колишній депутат Кілійської районної ради Анатолій Коломієць, депутат Одеської обласної ради Олег Бабенко та колишній народний депутат Олександр Дубовий, а також колишня помічниця міського голови Одеси в часи, коли він був народним депутатом, Альона Попова. Зазначимо, що останню оголосили в міжнародний розшук, а справа щодо трьох нових фігурантів слухається окремо іншою судовою колегією і також другий рік гальмує у ВАКСі на підготовчій стадії через обвинувачених та їх захист.  

Авторка: Катерина Петренко