Оновлено! В Одесі відкрили справу через бійку між ТЦК та швидкою

11 червня 2024 р. 15:39

В Одесі відкрили справу через бійку між ТЦК та швидкою

Фото: Інтент

Конфлікт між військовослужбовцями територіального центру комплектації та соціальної підтримки та медиками екстреної швидкої допомоги стався в Одесі 11 червня. 

Про це повідомляє Інтент.

Спочатку була інформація, що бійка сталася через те, що співробітники Київського ТЦК не випускали з будівлі водія карети швидкої, який пішов оновити дані у військкомат. 

Чоловіку стало погано. Викликали швидку. Сутичка відбулася після того, як екіпаж не випускали з ТЦК. Медики влаштували акцію протесту біля будівлі ТЦК.

На відеозаписі, який опинився в соціальних мережах видно, як людей у формі медиків б'ють ногами невідомі. Також очевидці повідомляли про використання під час бійки газового балона. 

Після розголосу у медіа та підтримки колег медиків відпустили.

Зазначимо, що на думку медиків, проблема в тому, що керівництво Центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф не бронює своїх співробітників. 

Оновлено

Пізніше працівники швидкої розповіли, що бригада медиків прибули за викликом громадянина, доставленого до Київського районного військкомату для поновлення даних. 

За словами фельдшера Богдана Величка, після прибуття на виклик у ТЦК, медики побачили чоловіка з травмами голови, нудотою та поганим фізичним станом. За його словами, військові наполягали, що чоловік відмовився від медичної допомоги та не дозволяли везти його у лікарню. 

"Коли медики намагалися все ж вивести чоловіка з території ТЦК - військові напали на них, намагалися одягнути кайданки та посадити на лавку. Згодом чоловік сам відмовився від госпіталізації, мотивуючи це тим, щоб хоча б медиків відпустили, але працівники ТЦК заявили, що розпочинають перевірку документів бригади", - розповів фельдшер.

Згодом Одеський обласний ТЦК прокоментував ситуацію.

"Наразі активно поширюється інформація щодо ситуації навколо порушення громадського порядку на прилеглій території Київського РТЦК та СП м. Одеса. Повідомляємо засоби масової інформації та населення про спільне проведення із правоохоронними органами невідкладних заходів щодо встановлення детальних обставин подій. Просимо усіх утримуватись від поширення дезінформації. Детальна інформація про обставини події буде доведена додатково у найближчий час",  - йдеться в заяві військових.

"Попередньо встановлено, що інцидент відбувся сьогодні приблизно о 13-й годині в Київському районі міста Одеси між працівниками швидкої медичної допомоги і районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки", - прокоментували поліцейські.

Вони опитали свідків та очевидців. Деяких з учасників інциденту запросили до відділку поліції, де з ними працюють правоохоронці. 

Військовою прокуратурою Південного регіону за фактом конфлікту розпочато кримінальне провадження за ознаками ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство).

Оновлено

Після цього ТЦК надав більш розлогий коментар, де зазначається, що травми отримали представники ТЦК та екстреної служби. За версією військових, медики приїхали на виклик чоловіка, якого затримала мобільна група оповіщення ТЦК через те, що він відмовився надати документи. В ТЦК стверджують, що медики наполягали на госпіталізації чоловіка та відмовились показати свої документи.

"Через це у військовослужбовців Київського РТЦК та СП міста Одеса виникла підозра, що прибулі особи намагаються допомогти громадянину уникнути військової служби, на яку він був визнаний придатним за висновком військово-лікарської комісії", — йдеться в повідомленні. 

Далі медики начебто зателефонували на 103 та повідомили, що їх силою утримують в військкоматі, після чого до будівлі приїхали їхні колеги, а також "невідомі цивільні особи, які спровокували бійку".

Оновлено

У Центрі екстреної медичної допомоги тільки 12 червня відреагували на конфлікт.

Про це повідомили у пресслужбі одеської екстренки.

"З приводу інциденту, який стався вчора між співробітниками Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і ТЦК: конфлікт вичерпано. Остаточний вердикт нададуть правоохоронні органи", – йдеться у повідомленні.

У Центрі зазначили, що питання щодо бронювання медиків вирішать найближчим часом. Всі бригади швидкої працюють у звичайному режимі.

Раніше Одеський обласний територіальний центр комплектації та соціальної підтримки прокоментував відео, інциденту, що стався 30 травня, під час якого співробітники Київського РТЦК та СП міста Одеса затримали хлопця з вадами серця та олігофренією і доставили його до збірного пункту.

В облТЦК заявили, що у цьому конкретному випадку дії військовослужбовців були в межах правового поля, а сама процедура проведення медичного огляду відповідала встановленим вимогам.

Читайте також: Справа одеського блогера, якого утримували в ТЦК: що робити в такій ситуації та як реагують силовики

Ната Чернецька