Розкрадання на будівництві медзакладів: в Одесі затримали керівника апарату ОВА

27 червня 2023 р. 12:40

Розкрадання на будівництві медзакладів: в Одесі затримали керівника апарату ОВА

Фото: СБУ

Служба безпеки України повідомила про підозру керівникові апарату та кільком посадовцям у розкраданні бюджетних грошей, виділених на будівництво нових медзакладів в Одеській області.

Про це повідомили у пресслужбі Служби безпеки України.

СБУ не повідомляє прізвища керівника апарату, але за даними сайту Одеської обласної державної адміністрації наразі цю посаду обіймає Денис Мусієнко, який працює з 2020 року.

До того він був керівником патронатної служби апарату ОВА. А також, до липня 2019 року, очолював Болградську районну державну адміністрацію Одеської області.

Скрин з сайту Одеської ОВА

Але, як повідомили згодом в Одеської ОВА, Денис Мусієнко був звільнений із посади керівника апарату Одеської обласної військової адміністрації 18 червня 2023 року (18 червня 2023 року - неділя, тобто не робочий день - Ред.). 

"Нині Мусієнко Д.В. ніякого відношення до Одеської ОВА не має", - зазначили в адміністрації.

Як стверджує слідство, зловмисники привласнили майже 7,5 мільйона гривень державних коштів і зірвали зведення шести амбулаторій у віддалених селищах регіону.

До організації оборудки причетний чинний керівник апарату голови Одеської обласної військової адміністрації.

До незаконної діяльності він залучив столичну будівельну компанію, яка підконтрольна його приятелю – чинному раднику міського голови Вишневого на Київщині.

Як встановило слідство, у 2020 році за сприяння одеського чиновника саме це підприємство перемогло у тендері на зведення медичних установ у південному регіоні.

Відповідно до укладеного договору підрядники мали побудувати шість нових селищних амбулаторій на Одещині. На реалізацію цього проєкту компанія отримала аванс з держбюджету 16,9 мільйона гривень.

За матеріалами справи, учасники оборудки розікрали майже половину з цієї суми, а об'єкти медзакладів залишили недобудованими навіть на 50%.

Для цього організатори схеми штучно завищували вартість та обсяг виконаних робіт, а також вносили неправдивий відомості у звітну документацію.

Щоб провести фінансові махінації, фігуранти залучили ще двох посадовців Одеської ОВА.

Ініційована СБУ будівельно-технічна експертиза, як стверджують слідчі, підтвердила факт незавершеного будівництва і вкрадених грошей. Крім того, експерти зазначили, що фундамент цих об’єктів не відповідає встановленим вимогам і є аварійно-небезпечним.

Під час обшуків за адресами фактичного проживання фігурантів правоохоронці виявили документи, які на їхню думку є речовими доказами протиправної діяльності.

Наразі керівнику апарату голови Одеської ОВА, двом колишнім очільникам департаментів держустанови, раднику мера Вишневого, директору і ще одному посадовцю будівельної компанії повідомлено про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення організованою групою за попередньою змовою);
  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом);
  • ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Читайте також: Посадовця Одеської ОВА звинувачують у співпраці з Кауфманом і Грановським.