Відновлення: голову селища на Одещині підозрюють у розкраданні коштів на ремонті зруйнованих будинків

22 липня 2024 р. 19:58

Відновлення: голову селища на Одещині підозрюють у розкраданні коштів на ремонті зруйнованих будинків

Фото: ЦПР

Селищному голові Сергіївки Анатолію Чередниченку повідомили про підозру за фактами заволодіння майже 2,4 млн грн державних коштів, службового підроблення та легалізації (відмиванні) майна.

Про це повідомила Одеська облпрокуратура

За даними слідства, голова сільради розробив схему розкрадання коштів, виділених на відновлення інфраструктури, пошкодженої внаслідок ракетних ударів рф. Також підозрюють директора комунального підприємства сільради, підрядника та інженера з технічного нагляду.

"Створивши видимість легітимності своїх дій, спільники заволоділи бюджетними коштами під час капітального ремонту житлових будинків в селищах Сергіївка та Чабанське Білгород-Дністровського району Одеської області, пошкоджених через ворожі обстріли. Вони завищили обсяги фактично виконаних робіт, їх вартість та вартість використаних будівельних матеріалів, чим збільшили суму наче витрачених коштів на ремонт будинків. Внаслідок таких дій на рахунок підрядника перераховано за актами виконаних робіт майже 1,4 млн гривень. У подальшому гроші були розподілені між учасниками організованої групи", - зазначили в прокуратурі.


Постраждалі приватні домогосподарства у селі Чабанське. Фото: Нацполіція

Йдеться про 9-поверховий житловий будинок у Сергіївці, куди 1 липня 2022 року прилетіла ракета рф Х-22, вбивши мешканців однієї з парадних з першого по четвертий поверх, та шість приватних будинків - в Чабанському, пошкоджених під час ракетного удару 10 червня 2023 року. Вартість робіт по їх відновленню оцінили у понад 11 мільйонів гривень.


Ось так виглядав постраждалий будинок у Сергіївці після ремонту в 2023 році. Фото: ЦПР

Також селищного голову спільно з начальником комунального підприємства підозрюють у оформленні на роботу 12 фіктивних працівників, яким виплатили понад 1 млн гривень "заробітної плати".

Наразі повідомлено про підозру чотирьом фігурантам справи - голові селищної ради, керівнику комунального підприємства, підряднику та інженеру з технічного нагляду. 

Залежно від участі їхні дії кваліфіковані за кількома статтями Кримінального кодексу України:
- ч. 4 та 5 ст. 191, ч. 3 та 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем),
- ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом),
- ч. 2 та 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

В квітні 2024 року директора комунального підприємства КП "Курорт-сервіс" в Сергіївці Андрія Дроботенка відправили в СІЗО на два місяці. Його підозрюють у розкраданні грошей, спрямованих на відбудову постраждалого від ракетного удару будинку. Саме це підприємство замовляло та контролювало роботи з відновлення. Підрядником було обрано ПП "Квадр 77" Дмитра Пєнова. На час розслідування, суддя Білгород-Дністровського відправила Дроботенка під варту з можливістю вийти під заставу в розмірі 1 196 060 гривень.

ЦПР писав, що до відновлення постраждалого будинку багато питань та спілкувався з цього приводу з мером міста. Тоді Чередниченко скаржився на "дуже великі вимоги до проєктувальників та експертиз", а також на працівників ТЦК, які затримували чоловіків, що ремонтували постраждалу будівлю. 


Дев'ятиповерхівка в Сергіївці після аварійного ремонту: щілини поряд з ліфтовою шахтою. Фото: ЦПР

Зазначимо, що ЦПР також робив розслідування військового злочину: Теракт у Сергіївці: хто з російських військових причетний до вбивств українців.

Раніше правоохоронці розповіли, за що затримали міського голову Білгорода-Дністровського Віталія Граждана.

Нагадаємо, Одеса потрапила в ТОП-5 найдорожчих закупівель із відновлення цивільних об’єктів у системі Prozorro за тиждень.

Ната Чернецька