Як політичні партії використовують кошти платників податків: НАЗК поновило державний контроль

17 квітня 2023 р. 19:15

Як політичні партії використовують кошти платників податків: НАЗК поновило державний контроль

Фото: ілюстративне

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) відновило здійснення державного контролю за фінансами політичних партій.

Як нагадали у НАЗК, вже три роки в Україні призупинений обов'язок партій подавати звіти про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру та рік як агентство не має можливості їх перевіряти.

Впродовж цього часу було розроблено низку законопроєктів, ухвалення яких повернуло б обов’язковість звітування політпартій та перевірок. Але парламент не ухвалив їх. На розгляді досі перебувають два законопроєкти: проєкт №8071 про відновлення електронного декларування публічних службовців і подання звітів політпартій та їхніх перевірок, а також законопроєкт щодо мінімізації потенційного олігархічного впливу на політичні партії.

Зважаючи на те, що ці законопроєкти досі не ухвалені, НАЗК вирішило відновити застосування механізму державного контролю за фінансами політпартій. Це один з інструментів, який використовувався під час комплексної перевірки, що поки призупинені через воєнний стан. 

Відповідно до законодавства, Національне агентство може здійснювати декілька видів державного контролю:  

  • законність і цільове використання політичними партіями коштів, виділених з державного бюджету на фінансування їхньої статутної діяльності;
  • дотримання встановлених законом обмежень фінансування політичних партій щодо внескодавців – громадян і юридичних осіб;
  • перевірки звітів про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру. 
  • Комплексна перевірка включає усі три види контролю, причому перші два види можуть здійснюватися незалежно від третьої форми. Для здійснення державного контролю Національне агентство скеровує запити до різних установ, зокрема, банків. Надана ними інформація аналізується на предмет дотримання партіями вимог законодавства. 

Під такий контроль підпадають не лише парламентські партії, що отримують державне фінансування, але й усі інші політичні партії. Вони контролюються лише в частині внесків від юридичних і фізичних осіб. 

НАЗК уже відновило державний контроль за коштами центральних офісів парламентських політичних партій "Батьківщина", "Слуга народу", "Європейська солідарність", "Голос".

У листопаді 2015 року тодішній президент України Петро Порошенко підписав закон, що передбачав фінансування діяльності партій з держаного бюджету. Йшлося про діяльність не пов'язану з участю політичних сил у виборах, та часткового відшкодування видатків партій на здійснення передвиборчої агітації на виборах депутатів.

Щорічний обсяг держфінансування партій становить дві сотих розміру мінімальної зарплати помноженого на кількість виборців, які взяли участь у голосуванні на останніх виборах.

Фінансування розпочалося з 1 липня 2016 року й спочатку йшлося про ті, які на виборах набрали 2% голосів виборців. 

У жовтні 2019 року вже президент Володимир Зеленський скасував фінансування тих політичних сил, що не пройшли в парламент, тобто набрали менш як 5% голосів виборців.

А у січні 2020 року президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання і протидії політичній корупції", ухвалений Верховною Радою 19 грудня 2019 року, який спростив процедуру подання фінансової звітності політичних партій, передбачену Законом "Про політичні партії", замінюючи паперову форму фінансової звітності на електронну.