Як російських спортсменів завербували у ПВК "Вагнер"

24 квітня 2023 р. 19:23

Як російських спортсменів завербували у ПВК "Вагнер"

Фото: соцмержа Вконтакте

В вересні 2022 року в мережу виклали відео, на якому людина, дуже схожа на російського бізнесмена з оточення президента рф Євгена Пригожина, вербує на війну проти України ув’язнених. Пригожина називають тим, хто контролює російську приватну військову компанію "Вагнер". Зараз не є секретом, що російська влада використовує на війні, так звані приватні військові компанії, хоча це прямо заборонено законом, а ці, у свою чергу, набирають бійців, зокрема серед засуджених за тяжкі злочини. Однак 10 березня вже цього (2023) року в російській мережі Вконтакте на сторінці "Пресс-служба компании Конкорд", яка, вочевидь, підконтрольна Євгену Пригожину та його оточенню, з’явилась інформація про відкриття вербувальних центрів до ПВК Вагнер у 42 містах росії. Ця інформація була опублікована також у групі "ЧВК Вагнера – военное обозрение". Зокрема там указано, що набір бійців до ПВК відбувається на базі спортивних клубів по всій території російської федерації.

Про це йдеться в розслідуванні "Кого ПВК "Вагнер" вербує на війну або ж спорт – точно не поза політикою" журналістки Олени Чернишової.

Зазначимо, що група компаній "Конкорд" – це бізнес-імперія Євгена Пригожина, яка неодноразово отримувала багатомільйонні бюджетні замовлення, зокрема від міністерства оборони рф. Самого Пригожина у ЗМІ називають "поваром путіна".

Повідомлення від 10 березня у групі видалили. Повний оригінальний список "Центры по набору в ЧВК Вагнер на 10.03.23" можна прочитати тут.

Географія вербувальних центрів

Нове повідомлення датовано 21 березня 2023, адже географія вербувальних центрів за цей час розширилась.

Учасникам ПВК за вбивства людей і захоплення чужих територій обіцяють зарплатню у 240 тисяч рублів (трохи менше трьох тисяч доларів на місяць за нинішнім курсом), премії за хороші результати, страховки здоров’я та життя, спецодяг і спорядження.

Які ж спортивні клуби вербують на війну?

Москва

У столиці вербовка нових бійців на війну відбувається через вісім спортивних клубів. Інформація про це розміщена на сторінці "ЧВК Вагнер Москва". Ця сторінка створена 27 червня 2022 року. Скоріш за все, вербовка до приватної військової компанії проходила ще з того часу.

Причому адреса вербувального центру співпадає з автошколою ДОСААФ. Це державна організація, створена ще в часи СРСР, задекларована ціль якої укріплення обороноздатності країни та національної безпеки.  

Тож, воювати в Україні вербують у "PRIDE BOXING SCHOOL". Адмін групи клубу Вконтакте Марат Хасанов. У школі тренують дітей.

Ще один вербувальний центр у Москві "Клуб единоборств Груша". Один з адмінів групи клубу Вконтакте Ігор Смольянов. 15 березня клуб відвідав Євген Пригожин, вочевидь, щоб вербувати на війну особисто.

В переліку, опублікованому так званою пресслужбою Вагнера, фігурує вербувальний центр на базі спортивного клубу "Ирбис". Але в оновленому списку, опублікованому на сторінці групи "ЧВК Вагнера – военное обозрение", він відсутній.

Замість нього вказана просто адреса: Москва, Поклонная, 6. За цією адресою розміщена приймальна партії ЛДПР, багаторічним лідером якої – буквально до смерті в минулому році – був Володимир Жириновський. Варто також зазначити, що по сусідству з приймальнею працює стрілецький клуб на базі ДОСААФ. Там пропонують, зокрема навчати пілотів БПЛА, а також вчити дітей стрільбі.

"Вагнерів" вербують у клубі єдиноборств Барс і Club 18. Директор останнього Валерій Аршавський.

Крім цього у столиці рф набір бійців у ПВК Вагнер проходить на базі спортивних клубів "Cherkasov TEAM",  "GarmGYM" і "Upgrade".

Санкт-Петербург

У так званій північній столиці росії вербують на війну на базі шістьох спортивних клубів.

Так, мова про стрілецький клуб "МИП". Адміном групи клубу Вконтакте, вочевидь, є виходець з Донецька Максим Гайвороня.

Також до ПВК вербують на базі клубів Белые волки, Корона, Панчер.

Набір бійців до ПВК Вагнер у Петербурзі здійснюють також на базі клубу єдиноборств Монарх (адміни групи клубу Вконтакте Саїд Тихонов, Дмитро Величко, Олександр Тихонов) і у клубі Fightpro.

Варто також зазначити, що в початковому переліку вербувальних центрів значився також клуб єдиноборств Самбо-Питер. Адмін групи цього клубу Вконтакте Андрій Шмельов.

Єкатеринбург

Інформація про вербовку вагнерів на війну здійснюється через сторінку Вконтакте "ЧВК Вагнер Свердловская область". Сторінка створена 28 червня 2022 року.

В початковому переліку від 10 березня 2023 року зазначено, що бійців набирають на базі спортивного клубу Альфа. Директором клубу значився Роман Диденко. 10 лютого 2022 року (тобто ще до повномасштабного вторгнення рф) на сторінці спільноти він написав, що "група не актуальна і представників у ній більше немає". Ще одним адміном групи клубу Альфа значиться Сергій Голяшев.

Крім цього у Свердловській області вербують вагнерів також на базі залу боксу Триумф у Нижньому Тагилі. Адмін групи клубу Вконтакте Тимофій Солончук.

У початковому переліку вербувальних центрів клуб Триумф не значився.

Ханти-Мансійський округ

У місті Тюмень вагнерів вербують на базі спортивного клубу П’ятий елемент. Адміни групи клубу Вконтакте Олеся Жуланова, Ірина Тимофєєва, Віола Єгорова.

У Сургуті вербують у житловому будинку, де начебто розташований Центр спортивної підготовки й реабілітації Шарапова. Знайти якісь сліди цього центру в мережі не вдалось.

ПВК Вагнер розширив географію вербувальних центрів, відкривши набір бійців на війну ще й у місті Нижньовартовськ. Там вербовка відбувається на базі спортивного клубу Славтэк Fitness. У переліку від 10 березня цього клубу не було.

Крім цього вербувальний центр вагнерів діє також у місті Іркутськ. Тут на війну вербують на базі спортивного клубу Профі. Головний тренер клубу Микита Пенькович.

Також вагнері набирають у Красноярську на базі Сибірського центру руського бойового мистецтва.

Краснодарський край

Вербовка у регіоні відбувається в низці міст, які перераховані на сторінці "ЧВК Вагнер Краснодарський край". Ця спільнота Вконтакте створена 28 червня 2022 року. Варто зазначити, що ПВК розширила географію вербувальних центрів у Краснодарському краї, відкривши їх додатково в Анапі та Сочі.

Так, у місті Краснодар набирають бійців на базі клубу "АЛАТЫРЬ".

Крім цього "вагнерів" на війну набирають у спортивних клубах Кузня, які діють у Краснодарі та Анапі. Можливо, клуби пов’язані між собою. Варто зазначити, що одна зі сторінок спільноти клубу Вконтакте наразі вже видалена.

"Можливо, представникам клубу не сподобалось розслідування Бігус.інфо про вербувальні центри до ПВК Вагнер у спортклубах", - іронізує журналістка.

У Новоросійську вербувальний центр до ПВК відкритий на базі спортивного клубу "Витязь".

Також "вагнерів" вербують у місті Сочі. За вказаною адресою знаходиться звичайний будинок. Знайти спортивний клуб або якусь установу під назвою "ADLER TEAM MMA" не вдалось. Можливо, набір бійців до ПВК відбувається через офіційну федерацію ММА в Сочі.

Варто також зазначити, що, згідно даних відкритих джерел, тренувальний табір "вагнерівців" розташований якраз у Краснодарському краї на базі військової частини в Молькіно. Там, до речі, дислокується 10 бригада спецпризначенців Головного розслідувального управління рф (ГРУ). Це зайвий раз свідчить, що ПВК Вагнер створена й контролюється владою росії, а не є незалежною приватною військовою компанією.

В мережі можна знайти два телефони для набору в ПВК Вагнер. Телеграм-канал, де вони опубліковані, може контролюватися групою Вагнер.

  • https://phoneradar.ru/phone/9883224337;
  • https://phoneradar.ru/phone/9180954016.

Обидва номери зареєстровані у Краснодарі. Один з номерів начебто належить "Мише Баварцу". Можливо, ця спільнота Вконтакте модеруються ним. Ще одна, можливо, пов’язана з ним спільнота.

Омськ

У цьому місті вербувальні центри до "приватної військової компанії Вагнер", яка прославилась жорстокістю й терористичними методами ведення війни, відкриті, зокрема на базі православного спортивно-патриотичного клубу "Десантник".

Адміни групи клубу Вконтакте Наталя Поцелуєва, Володимир Долгополов, Сергій Перепилиця.

Крім цього вербувальний центр до ПВК відкрили на базі учбового центру "Рубеж". Даний заклад орієнтований на роботу з дітьми та підлітками. 

Новосибірськ

Тут вербують через спільноту Вконтакте, створену ще 28 червня 2022 року.

Так, до ПВК у Новосибірську вербують на базі "Новосибирской региональной общественной организации ветеранов силовых структур "Силовое Единство Сибири". Адмін групи організації Вконтакте Геннадій Коломенцев.

Крім цього до лав ПВК вербують на базі спортивного клубу Гелиос.

Вороніж

Інформація про вербовку найманців до ПВК Вагнер у місті Вороніж розміщена у спільноті Вконтакте, яка створена 31 січня 2023 року.

Вербують на базі спортивної школи боксу Победоносец (адмін групи школи Ілля Ухін) і компанії, яка займається продажем охоронної продукції Академия безопасности.  

Ростов-на-Дону

Для жителів регіону ПВК Вагнер 27 червня 2022 року створила відповідну спільноту Вконтакте.

Вагнерів вербують на базі двох клубів айкідо Антарес і охоронного підприємства Стрела.

Володимир

Тут вербують на базі спортивного клубу Эль-фитнес.

Смоленськ

У цьому місті набір найманців на війну в Україну здійснюють у бійцівському клубі Ястреб.

Самара

Для регіону ПВК Вагнер 28 червня 2022 року створила окрему спільноту. У Самарі вагнерів набирають на базі спортивної студії Неоджоуль. У Тольятті – у Школа каратэ. Адмін групи школи Вконтакте Катерина Сатункіна.

Волгоград

Вербувальний центр вагнерів у Волгограді створений на базі спортивного клубу Спарта.

Рязань

У Рязані вербують через клуб спортивних єдиноборств Торпеда. Адмін групи клубу Вконтакте Зорі Газарян.

Оренбург

В Оренбурзі вербувальних центрів побільшало – спочатку у ПВК Вагнер повідомляли, що набирають найманців лише на базі спортивного клубу Боец Бузулук. Адмін групи клубу Вконтакте, так званий Боєць Бузулук.  

Пізніше з’явилась інформація, що набір бійців до ПВК також відбувається на базі спортивного клубу Спарта. Головним у клубі вказаний Сергій Макаров.

Барнаул

Тут вагнерів набирають на базі спортивного клубу Боевые перчатки. Старшим у клубі називають Володимира Колокольцева.

Орел

Вербувальний центр ПВК Вагнер розмістили на базі спортивно-патріотичного клубу Юный динамовец. Сторінку клубу знайти не вдалось. Спортсмени займаються у спорткомплексі Динамо. Скоріш за все, у клубі по сусідству з вербовкою найманців тренують дітей.

Ульяновськ

Тут вербувальний центр вагнерів розмістився на базі учбового центру Динамо-профи. Головний профіль учбового центру – підготовка охоронців.

Кіров

У місті вагнерів вербують на базі бійцівського клубу за адресою Дзержинського, 6. Тут начебто розміщений російський центр капоейри.

Калінінград

Інформація про вербувальний центр у Калінінграді розміщена на створеній 28 червня 2022 року сторінці спільноти Вконтакте.

Найманців у місті вербуються на базі клубу єдиноборств Варяг.

Твер

Тут вербувальний центр вагнерів розмістили на базі клубу єдиноборств Титан. Адмін групи клубу Дмитро Лаптов.

Ярославль

У місті найманців вербують на базі спортивного клубу Динамит.  Адмін групи клубу Олексій Гаров.

Челябінськ

Інформація про вербувальні центри до ПВК розміщена на регіональній сторінці спільноти Вконтакт, яка була створена 28 червня 2022 року.

Вагнерівців вербують на базі спортивного комплексу Чемпион у місті Чебаркуль. Адмін групи комплексу Вконтакте Варвара Демідова.

В регіоні є ще один вербувальний центр найманців у місті Магнітогорськ. Він створений на базі стрілецького клубу Победа.

Пенза

У місті вербують вагнерівців на базі спортивного клубу Восход. Адмін групи клубу Вконтакте Дмитро Аршинов.

Псков

Вербувальний центр ПВК Вагнер розташований на базі спортивного клубу Фора джим. Адмін групи клубу Вконакте Аліна Автушко.

Нижній Новгород

Інформація про вербувальні центри в регіоні опублікована на сторінці ПВК Вагнер Вконтакте, створеній 28 червня 2022 року.

Так, набір найманців на війну проходить на базі клубу єдиноборств Берлога.

Також вагнерівців вербують на базі спортивного клубу Щит и меч. У клубі тренують дітей. Президент клубу Расим Самедов, директор Андрій Карасьов.

Чебоксари

Тут вагнерів вербують на базі спортивного клубу Гарант. Знайти цей спортклуб не вдалось. За вказаною адресою знаходиться житловий будинок.

Мурманськ

У місті найманців вербують на базі спортклубу Викинг. Знайти його не вдалось. За вказаною адресою знаходиться адміністративна будівля.

Саратов

Інформація про вербувальний центр у Саратові розміщена на сторінці ПВК Вагнер, створеній 28 червня 2022 року.

Набір найманців відбувається на базі фітнес клубу СаФиЯ.

Курськ

У місті вагнерівців вербують на базі аквапарку Чудо остров.

Липецьк

Вербувальний центр у місті розташований на базі спортклубу UNIFIGHT. Адміни групи клубу Вконтакте Юлія Мінакова, Яків Борисов, Микола Поддубний.

Ставрополь

Інформація про вербувальний центр у регіоні розміщена на сторінці ПВК Вконтакте, створеній 28 червня 2022 року.

Найманців на війну вербують на базі спорткомплексу льодовий каток Вікторія.

Йошкар-ола

У місті вербувальний центр до ПВК Вагнер створений на базі спортклубу Тарханово.

Чита

Тут найманців вербують на базі клубу Островский. Власник клубу Ганзур Шоноєв.

Астрахань

На початку березня 2023 року Астрахані, Якутська та Казані в переліку міст, де вербують до приватної військової компанії Вагнер, не було. Тож, вочевидь, вагнерівці розширили географію вербовки найманців.

Так, у місті набір бійців на війну відбувається на базі спортклубу Сорок пудов.

Якутськ

У місті до ПВК вербують на базі регіонального відділення ДОСААФ.

Казань

Тут найманців на війну набирають на базі спортивного клубу Imanov Team.

Крим

У переліку вербувальних центрів ПВК Вагнер Крим не вказаний. Тим не менш на анексованому росією півострові розповсюджується реклама з номером телефону, за яким набирають найманців, а саме +79782414214. 

Таку рекламу «ПВК «Вагнер» бачать жителі окупованого Криму

Також у мережі можна знайти деякі контакти, які вербували в ПВК ще до початку повномасштабного вторгнення.

За даними відкритих джерел, ПВК Вагнер створена ще 2013 року. Вагнерівці брали та беруть участь у військових кампаніях не тільки в Україні та Сирії, а також деяких країнах Африки. Зокрема ЦАР.

Варто також зазначити, що Вагнер, хоча й є найбільш розпіареною "приватною військовою компанією", однак не єдиною. Наприклад, на війну в чужих країнах, а в подальшому, можливо, й на території самої росії, вербують до ПВК Редут. У відкритих джерелах цю "приватну військову компанію" пов’язують із міністерством оборони рф.

Контактна особа Тимофій Бормін. Телефон: 89628588024.

Підсумок

Якщо підсумувати, ПВК Вагнер змогла створити вербувальні центри майже по всій території росії. Більш того, кількість охоплених міст і місць набору найманців на війну зростає. При цьому "приватна військова компанія" переважно створює вербувальні центри на базі спортивних клубів, хоча декларативно російські спортсмени часто підкреслюють, що спорт є поза політикою, а накладені на російських спортсменів санкції, як то недопущення їх до світових змагань, несправедливі. 

"Тож, важливо й надалі добиватись від світової спільноти недопущення російських спортсменів до змагань, заборони для них на виїзд за кордон, а також введення персональних санкцій щодо тих осіб, які допустили у спортивних центрах вербування найманців до "приватної військової компанії". Члени якої вбивають українців на захватницькій війні", - зазначає журналістка.