Захоплювалася Сталіним та підтримувала рф в "Однокласниках": На Одещині засудили колаборантку

20 вересня 2023 р. 22:22

Захоплювалася Сталіним та підтримувала рф в "Однокласниках": На Одещині засудили колаборантку

Колаж: theukrainians.org

Мешканку Одеської області, яка поширила у соцмережах дописи на підтримку збройної агресії рф проти України, засудили за колабораціонізм. Її на десять років позбавили права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та в органах, що надають публічні послуги.

Як дізнався Харківський антикорупційний центр з сайту "Судова влада", засуджена – Олена Носуля. Вона уродженка села Мирне Республіки Молдова, але має українське громадянство. У жінки середня освіта, вона працює за наймом без офіційного працевлаштування. Аналітична система Youcontrol має відомості, що на особі з такими ж прізвищем та ініціалами на Одещині значиться три земельні ділянки.

Читайте також: Журналістку-пропагандистку з Херсонщини дозволили судити заочно

Згідно з вироком Ренійського райсуду Одеської області від 29 серпня, протягом квітня-травня 2022 року жінка підтримувала в забороненій соцмережі "Однокласники" проросійські дописи. Ставлячи "клас" під цими публікаціями, вона автоматично їх поширювала у своїй стрічці, тож її підписники могли їх бачити.

Серед іншого вона поширила допис зі змістом: "На одном из блокпостов Мариуполя задержали бойцессу полка Азов. Она хотела сбежать под видом гражданской. В ЛДНР ей грозит высшая мера. Отдать в руки матерей, чьи детки лежат". В іншому пості було зображення з Йосипом Сталіним та радянською символікою та підпис: "При Сталине никакие санкции стране не были страшны, потому что у чиновников не было денег в западных банках, а их дети учились дома". Ще в одному дописі, який обвинувачена вважала "класним", йшлося: "Закинуть лживую их прессу, пусть правду знают за Одессу. Весь "Правый сектор" и "Азов", камаза три подкинуть дров. Угля подкинуть три вагона и Коломойского г*а. Закинуть в топку пол Европы, дырявые горят пусть ж*ы. Бандеру с гробом откопать, закинуть в печку эту б*ь. Горит пусть в топке этой Рада, добавить вслед туда им града. Спалить фашистскую заразу, и вот он Мир наступит сразу".

Слідство довело, що у цих дописах міститься публічне заперечення збройної агресії проти України, підтримка встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України, публічні заклики до підтримки рішень та дій держави-агресора. Жінці інкримінували ч. 1 ст. 111-1 ККУ про колабораціонізм. Вона уклала зі слідством угоду про визнання винуватості. Суд дійшов висновку, що жінка вчинила кримінальний проступок, що не є тяжким злочином та затвердив укладену угоду. Призначив Олені Носулі заборону на десять років працювати у владі. 

Читайте також: В Одесі тік-токерка, яка просила росію бомбити українців, відбулася забороною працювати у владі

Ця публікація була підготовлена "Центром публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" в рамках проекту "Підтримка журналістських розслідувань в Україні". Зміст публікації є винятковою відповідальністю "Центру публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" i не відображає погляди Європейського Союзу чи Інституту висвітлення війни та миру.