Заробляв на ухилянтах: на Одещині експрикордонника відправили на два роки у дисбат

09 квітня 2024 р. 13:11

Заробляв на ухилянтах: на Одещині експрикордонника відправили на два роки у дисбат

Фото: ДБР

Суд на два роки відправив до дисциплінарного батальйону колишнього прикордонника, викритого на спробі заробити на ухилянтях.

Про це повідомили в Держбюро розслідувань.

Суд визнав винним у незаконному переправленні осіб через державний кордон України колишнього прикордонника з Одеської області. Йому призначене покарання у вигляді двох років тримання в дисциплінарному батальйоні.

"Встановлено, що на початку грудня 2023 року фігурант запропонував двом своїм знайомим "підробіток". Вони мали на власному авто перевозити клієнтів через державний кордон до Молдови, оминаючи пункти пропуску та прикордонний контроль. Правоохоронець знайшов двох охочих, яким пообіцяв за 4 тисячі доларів з кожного вивезти їх з України. Після отримання грошей він посадив їх в авто до знайомих та встановив локацію на карті, куди доставити чоловіків", - зазначили в ДБР.

Перевізники з ухилянтами були затримані прикордонниками за 100 метрів від лінії державного кордону.

Раніше на Одещині затримали голову районної військово-лікарської комісії. За інформацією СБУ, посадовець продавав фіктивні документи про непридатність до служби за станом здоров’я.

"Підшукувати клієнтів допомагав посередник. Ним виявився лікар-травматолог з місцевої лікарні, якого співробітники СБУ затримали ще на початку цього року", - зазначили у відомстві.

Раніше повідомлялося, що працівники ДБР завершили розслідування стосовно співробітника Роздільнянського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Одеської області та правоохоронця, яких підозрюють у допомозі ухилянтам. Обвинувальний акт направлено до суду.

В ДБР стверджують, що працівник військкомату через свого знайомого правоохоронця запропонував військовозобов’язаному чоловіку "допомогти" у видачі документів про непридатність до служби.

"Він навіть надав вибір: оформити непридатність через одруження з жінкою з інвалідністю, або обмеження за станом здоров’я", - зазначають слідчі.

Читайте також: Справа одеського блогера, якого утримували в ТЦК: що робити в такій ситуації та як реагують силовики

У лютому 2024 року працівники ДБР затримали підозрюваних під час отримання 7 тис. доларів.

Фігуранти відсторонені від посад, вони обвинувачуються в одержанні неправомірної вигоди, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (за ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 369-2 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років.

Ната Чернецька