"Злочинна група": миколаївських посадовців звинуватили у допомозі ухилянтам

12 березня 2024 р. 19:17

"Злочинна група": миколаївських посадовців звинуватили у допомозі ухилянтам

Фото: Нацполіція в Миколаївській області

Миколаївські слідчі повідомили про підозру посадовцям у сприянні переправленню військовозобов’язаних через держкордон, а суд обрав запобіжні заходи.

Про це повідомили в поліції Миколаївської області.

"Організувавши злочинну схему, п’ятеро фігурантів підробляли медичні справи для визнання фахівцями медико-соціальної експертної комісії чоловіків призовного віку інвалідами певної групи, що надалі сприяло зняттю їх із військового обліку та виїзду за кордон", - зазначили правоохоронці.

За їх інформацією, 44-річна мешканка Нової Одеси, маючи зв’язки у держорганах на території обласного центру, у вересні 2023 року організувала схему з виготовлення підроблених документів про стан здоров’я чоловіків призовного віку для визнання фахівцями медико-соціальної експертної комісії їх інвалідами певної групи, що сприяло зняттю їх з військового обліку та надалі безперешкодного перетину кордону.

"Свої послуги зловмисниця оцінювала від 4 000 до 7 000 доларів з однієї особи, які у подальшому розподілялися між членами організованої групи. Разом з іншими до складу групи входила і 50-річна посадовиця обласного центру медико-соціальної експертизи. Фігурантка здійснювала безпосередній вплив на службових осіб медико-соціальної експертної комісії задля уникнення будь-яких проблем при оформленні документів для отримання необхідної групи інвалідності. Своєю чергою ще одна фігурантка - 65-річна медична працівниця, за фіктивними описами хвороб, виготовляла направлення для подальшого стаціонарного лікування й отримання кінцевих неправдивих документів", - повідомили в поліції.

У ході проведення обшуків у фігурантів правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, копії документів ухилянтів, медичну документацію та грошові кошти у сумі 29 400 доларів і 80 тисяч гривень.

Організаторку та членів злочинної групи слідчі затримали у порядку ст. 615 Кримінального процесуального Кодексу України.

Посадовцям слідчі повідомили про підозру за ч. 3 ст. 15 ч. 3 ст. 332 КК України, а саме: у незакінченому замаху на сприяння в незаконному переправленні осіб через державний кордон України порадами, наданням засобів та усуненням перешкод, вчиненому організованою групою з корисливих мотивів. Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Читайте також: Справа одеського блогера, якого утримували в ТЦК: що робити в такій ситуації та як реагують силовики

Організаторці суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 1 610 400 гривень, іншим учасникам угруповання – домашній арешт.

Нині правоохоронці встановлюють усіх причетних. Досудове розслідування триває.

Ната Чернецька