"Заволодів земельною ділянкою на узбережжі Дністровського лиману": сільського голову затримали в Одеській ОВА

25 січня 2024 р. 16:49

"Заволодів земельною ділянкою на узбережжі Дністровського лиману": сільського голову затримали в Одеській ОВА

Фото: Одеська обласна прокуратура

24 січня під час засідання антикорупційної групи "Прозорість та підзвітність" в Одеській ОВА правоохоронці та СБУ повідомили про підозру керівнику Мологівської сільради Олегу Німачуку.

В Нацполіції стверджують, що посадовець заволодів земельною ділянкою на узбережжі Дністровського лиману.

"Під виглядом безоплатної приватизації чиновник оформив право приватної власності на землю на користь підконтрольної особи та намагався продати за 12 тисяч доларів", - зазначили правоохоронці.

За їх інформацією, сільський голова, за попередньою змовою з іншими особами, вирішив у незаконний спосіб заволодіти правами на земельну ділянку площею 0,25 га ринковою ціною майже 186 тисяч гривень. Метою було за підробленими документами безоплатно приватизувати її та продати.

"Для цього на вільній від забудови землі він організував реєстрацію житлового будинку та господарських споруд і разом з землею оформив право приватної власності на підконтрольну особу. Крім того, щоб продати землю, одержану злочинним шляхом, чиновник змінив її координати на такі, які були вигідні покупцеві. Фактично "пересунув" у просторі, щоб на території опинилося озеро, а також додав обмеження у використанні у вигляді водоохоронної зони. На етапі оформлення договору купівлі-продажу від майбутнього покупця посадовець отримав завдаток розміром 115 500 гривень", - зазначили в поліції. 

За результатами судових експертиз слідчі повідомили фігуранту про підозру за двома статтями Кримінального кодексу:

- у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 191);

- у незакінченому замаху на розпорядження майном щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, у тому числі вчинення правочину з таким майном, якщо ці діяння вчинені особою, яка знала, що таке майно прямо та повністю одержано злочинним шляхом, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 209).

Максимальне покарання за скоєне, передбачене санкціями вказаних статей, – позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Наразі поліцейські клопочуть про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. 

Зазначимо, що на засіданні робочої групи "Прозорість і підзвітність" в Одеській ОВА тоді розглянули недоречні закупівлі, які проводять громади області. Про це повідомив очільник Одещини Олег Кіпер.

Зокрема в одній з громад Одещини збирались придбати сік по 80 гривень за літр, курагу по 550 гривень за кілограм, куряче філе по 215 гривень за кілограм, сметану за 190 гривень за літр та інше. Також недоречним визнали тендер на ремонт тротуарів на 750 тисяч гривень та зупинок на 600 тисяч гривень в одній з громад. Матеріали щодо цих закупівель передали правоохоронним органам.


Фото: Нацполіція