Учасники аукціону з ремонту школи в Миколаєві домовились між собою, - АМКУ

29 травня 2024 р. 18:49

Учасники аукціону з ремонту школи в Миколаєві домовились між собою, - АМКУ

Школа № 3 Миколаїв: Фото: Ніквесті

Адміністративна колегія Південного міжобласного територіального відділення (МТВ) Антимонопольного комітету України встановила наявність змови між ТОВ "РЕБІШ СМАРТ" (попереднє найменування – ТОВ "Голден-Буд") та КНВП "Тріботехніка" під час їхньої підготовки та участі в аукціоні у 2018 році щодо ремонту однієї із загальноосвітніх шкіл у Миколаєві. 

Про це Центр публічних розслідувань дізнався з повідомлення МТВ.

Так за результатами розгляду справи Відділення встановило ряд фактів та обставин, які у своїй сукупності свідчать про узгодження поведінки ТОВ "РЕБІШ СМАРТ" та КНВП "Тріботехніка" під час підготовки та участі у торгах, організатором якого виступав Департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради. МТВ встановило, що дії конкурентів суперечать Закону України "Про публічні закупівлі". 

Про які саме закупівлі йде мова в повідомленні МТВ не вказано, але під згадані параметри підходить аукціон щодо ремонту у Миколаївській ЗОШ № 3 на 34,3 мільйона гривень. 

На основі виявлених фактів адміністративна колегія Південного МТВ визнала дії ТОВ "РЕБІШ СМАРТ" та КНВП "Тріботехніка" порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим пунктом 1 статті 50, пунктом 4 частини другої статті 6 Закону України "Про захист економічної конкуренції", у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів.

За такі дії на відповідачів накладено штрафи на загальну суму 136 тисячі гривень.

Нагадаємо, згідно з Законом України "Про публічні закупівлі" підставою для відмови в участі у процедурі закупівлі є той факт, що суб’єкт господарювання протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів тендерів.

Олеся Ланцман