Тільки 30% депутатів Одеської міськради прозвітували про свою діяльність за 2023 рік

02 травня 2024 р. 17:15

Тільки 30% депутатів Одеської міськради прозвітували про свою діяльність за 2023 рік

Фото: ЦПР, Наталя Довбиш

Добіг кінця звітній період для депутатів Одеської міської ради. З кожним роком повноважень ради VIII скликання кількість звітів депутатів про їхню роботу зменшується.

Про це повідомляють експерти всеукраїнської громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад", які проаналізували, як звітували одеські обранці за 2023 рік. 

Під час аналізу експерти використовували різні ресурси для пошуку інформації: запити до Одеської міської ради, дані депутатського порталу, повідомлення на особисту електронну пошту обранцям, особисті повідомлення в месенджерах, комунікацію з депутатами та їхніми помічниками. 

Станом на 20 квітня із загального складу кількістю 61 депутат, що мали звітувати за підсумками роботи у 2023 році, свої звіти підготували тільки 18 обранців: Олександр Авдєєв, Олексій Асауленко, Анастасія Большедворова, Олена Вододюк, Ірина Головатюк-Юзефпольська, Олег Етнарович, Наталія Жукова, Олег Звягін, Василь Ієремія, Михайло Карпенчук, Ольга Квасніцька, Жанна Мандриченко, Вадим Мороховський, Петро Обухов, Світлана Осауленко, Віталій Саутьонков, Дмитро Танцюра та Олег Філімонов

З 18 депутатів на Деппорталі та у facebook оприлюднили звіти 13 обранців. Ще троє депутатів - Олена Вододюк, Наталія Жукова та Дмитро Танцюра - розмістили тексти звітів лише у соцмережах. Депутатки Анастасія Большедворова і Жанна Мандриченко надали свої звіти лише на запит експертів кампанії. 

Депутатка Ольга Квасницька провела публічне звітування, а за словами ще чотирьох депутатів та їхніх помічників, публічне звітування на зустрічах зі своїми виборцями проводили Олександр Авдєєв, Олексій Асауленко, Вадим Мороховський та Світлана Осауленко.

Звіти 43-х депутатів Одеської міської ради не вдалося знайти.

Таким чином найбільший відсоток оприлюднених звітів має фракція "Слуга народу" - 56%. Далі фракція "ЄС" - 40%, Лише 25% оприлюднених звітів має фракція "Довіряй ділам". 

Серед позафракційних депутатів свої звіти оприлюднили 21% обранців.

Від колишньої фракції Партії Шарія жоден депутат не оприлюднив свій звіт.

Зазначається, що у 2021 році, тобто у перший рік своїх повноважень, депутатські звіти надала половина обранців. А вже у 2022-ому звітували лише 20 депутатів.

Читайте також: Нерухомість за кордоном, зброя та ікони: що задекларували торік обранці Одеської міськради

Експерти нагадують, що згідно з ч.1 чт. 16  закону "Про статус депутатів місцевих рад", депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік зобов'язаний звітувати про свою роботу перед виборцями.

Раніше повідомлялося, за згідно з дослідженням Атестації депутатів місцевих рад, другий рік війни продемонстрував стійку тенденцію до поступового відсторонення депутатів Херсонської міської ради від життя громади, зменшення депутатської активності, втрату їхніх зв’язків з виборцями. Частково причини цього процесу є об’єктивними: місто знаходиться під постійними обстрілами. Значна частина містян й депутати разом з ними були вимушені виїхати за межі громади. Частково подібне відсторонення є результатом політики місцевої військової адміністрації, яка не бачить депутатів у системі взаємодії влади з громадою.

Ната Чернецька