Чиновників Одещини звинувачують у хабарництві за експорт зерна

19 червня 2023 р. 13:36

Чиновників Одещини звинувачують у хабарництві за експорт зерна

Фото: СБУ

Посадовців Держпродспоживслужби в Одеській області та Одеської обласної фітосанітарної лабораторії підозрюють в тому, що вони обкладали "даниною" компанії, що займаються експортом українського зерна.

Як повідомили в Службі Безпеки України, щомісячні прибутки організаторів "схеми" сягали 1 млн дол.

"В обмін на хабарі чиновники гарантували підприємцям безперешкодне оформлення лабораторних досліджень та сертифікатів відповідності сільгосптовару. Саме ці дозвільні документи є основними для продажу зернових до зарубіжних країн", - пояснили в СБУ.

Підозрювані посадовці залучили трьох керівників афілійованих приватних компаній, які займаються документальним супроводом вантажів.

"Встановлено, що зернотрейдери мали сплачувати суми готівкою або перераховувати їх на банківські рахунки підконтрольних посадовцям фірм", - повідомили силовики.

Співробітники СБУ задокументували декілька фактів одержання хабарів.

"Під час складання висновку лабораторних досліджень зернових культур службові особи Держпродспоживслужби умисно вказували наявність в продукції карантинних організмів. Таким чином вони схиляли представників компаній-експортерів до передачі їм неправомірної вигоди за висновки експертизи та подальше безперешкодне отримання фітосанітарного сертифікату для експорту українського зерна. Така послуга коштувала експортерам 0,4 долара США за кожну тонну зерна", - уточнили в Генпрокуратурі.

Затримано колишнього керівника Управління фітосанітарної безпеки регіонального управління Держпродспоживслужби, заступницю керівника та інспектора Одеської обласної фітосанітарної лабораторії і трьох очільників підконтрольних фірм.

Наразі їм повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою);
  • ч. 3 ст. 368-3 (підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми).

Наразі чотирьом підозрюваним обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 5 млн грн кожному. Ще двом - призначено цілодобовий домашній арешт. 

Раніше на Одещині виявили корупційну схему, пов’язану із "зерновою угодою".