Депутати й посадовці з Одещини — лідери серед криптомільйонерів в українській політиці

12 лютого 2024 р. 09:54

Депутати й посадовці з Одещини — лідери серед криптомільйонерів в українській політиці

Фото: Reuters

Депутат Одеської обласної ради Микита Кузькевич у 2022 році виявився лідером серед депутатів, які задекларували криптовалюту. Серед посадовців у 2021 році найбільшу суму за біткоїни задекларувала  директор КП "Теплопостачання міста Одеси" Ганна Позднякова.

Як стверджують аналітики платформи Опендатабот, депутат задекларував 121 біткоїн загальною вартістю у понад 195 мільйонів гривень.

Також аналітики з'ясували, що у 2021 році найбільшу суму за біткоїни задекларувала директор КП "Теплопостачання міста Одеси" Ганна Позднякова — 53 мільйони гривень. 

Ще один депутат місцевої ради — Ігор Осіпов, який посідає крісло в Подільській районній раді, опинився на першому місці за кількістю іншої криптовалюти — Ethereum. Цих "ефіріумів" в нього 1,8 тисячі на понад 160 мільйонів гривень. Однак у 2021 та 2022 роках у своїх деклараціях депутат зазначив, що втратив доступ до криптовалюти.

А от секретар судового засідання Київського районного суду Одеси Катерина Гренадьорова опинилася на п'ятому місці серед декларантів криптодоларів або стейблкоїнів Tether. Їх в неї 60 тисяч 106.

Експерти зазначають, що за 2022 рік українські посадовці та депутати подали 1 тисячу 428 декларацій з криптовалютними активами. Це майже удвічі більше, аніж у 2021 році: тоді крипта фігурувала у 788 деклараціях.

У деклараціях за 2021 рік найпопулярнішими криптовалютами серед українських чиновників були Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP) тощо. У 2022 році топпозиції радикально не змінилися: попитом так само користувались Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), також до трійки лідерів додався Tether (USDT).

Утім засновник Опендатаботу Олексій Іванкін зазначив, що посадовці неякісно заповнюють свої декларації. Так попри те, що вже є спеціальний розділ, де необхідно вказувати статки у крипті, майже всі криптоволодіння заповнені по-різному, з помилками та у різних частинах декларацій.

"Складається враження, що посадовці витрачають на декларації 5 хвилин в останній день подання", - зазначив він. 

Також експерт наголосив, що загалом з отриманої статистики видається, що володіння таким непрозорим активом, як криптовалюта, для посадовців не є чимось ризикованим або підозрілим. Адже кількість таких посадовців за останні два роки зросла майже у два рази.

Нагадаємо, що у 2023 році національний рейтинг власників біткоїнів, який робив журнал Bitcoin Magazine, очолив колишній депутат Одеської міської ради Дмитро Палпатін, у власності якого знаходиться понад 7700 BTC (що еквівалентно $178 млн станом на 1 лютого 2023 року). До трійки лідерів також увійшли депутат Одеської районної ради Іван Бойченко – 5750 BTC ($133 млн) та народний депутат VIII скликання Дмитро Голубов – 4376 BTC ($101 млн). Замикав першу п'ятірку Анатолій Урбанський – народний депутат з активами в 4256 BTC ($98 млн).

Також свої декларації подали нардепи: Іван ШинкаренкоОлексій ГончаренкоОлександр ТкаченкоОлександр ГоренюкОлег Колєв, Сергій Колебошин.