В Одесі вдруге спробують відвести ділянку під автостоянку: частина депутатів проти

26 жовтня 2023 р. 12:02

В Одесі вдруге спробують відвести ділянку під автостоянку: частина депутатів проти

Фото: Facebook-сторінка Жанни Мандриченко

Депутати Одеської міської ради підтримали відведення гектара на Краснова, 4-Б ТОВ "Екател Авто" для будівницва та обслуговування паркінгів.

Про це йшлося на комісії з питань просторового розвитку, землеустрою та регулювання земельних відносин, передає кореспондентка ЦПР.

Читайте також: Сесія Одеської міської ради: що залишилося за кадром

Земельна ділянка викликала резонанс на сесії міської ради 23 липня. Тоді проти відведення землі виступила фракція "Слуга народу". Депутатка Олена Коробкова повідомила, що на ділянці, де зараз розташована стоянка авто, раніше було єврейське кладовище. Депутатка також інформувала, що є звернення Одеської ОВА, в якому зазначено, що ця ділянка знаходиться в зоні охорони пам'ятки археології місцевого значення. Фракція попросила зняти це питання з формулюванням "для більш ретельного опрацювання". Тоді для прийняття рішення не вистачило голосів. Зараз на комісії його знову підняли. 

Читайте також: Депутатські комісії Одеської міської ради: відновлені трансляції та єдиний опублікований протокол

Але з цією ділянкою є ще одна проблема, зазначає у Facebook депутатка від "Євросолідарності" Жанна Мандриченко: "Біда полягає в тому, що поряд знаходиться ще одна земельна ділянка, яка, за матеріалами медіа, належить бізнесмену Вадиму Альперіну. Свого часу цей обʼєкт викупило державне підприємство "Одеський автомобільно-ремонтний завод". Існує питання проїзду. Звісно, потрібно сідати і домовлятися".


Схема: Facebook-сторінка Жанни Мандриченко

Читайте також: В Одесі готуються витрачати нові сотні тисяч на рекламу

На засіданні земельної комісії депутат від фракції "Слуга народу" Сергій Данилюк призвав не голосувати за проєкт: "Дуже ретельно вивчали питання. Нам брехали, що там не буде будівництва. В серпні була надана фотофіксація, що там ведуться земельні роботи. А ще якось дуже швидко був підготовлений науковий звіт, що там немає жодних поховань. Ми хочем зробити свій незалежний аналіз".

Представники земресурсів відповіли, що земельні роботи проводили до іншої земельної ділянки, де наразі будується ЖК.

Представник ТОВ "Екател авто" Сергій Богатирьов зазначив, що Інститут археології НАН України зробив 15 шурфів, результати дослідження показали, що там немає поховань: "Висновок про відсутність культурних цінностей і поховань чіткий та однозначний".

На питання з приводу подальшої забудови ділянки він відповів, що йому невідомо про такі плани: "В мене як адвоката та представника компанії є завдання на відведення земельної ділянки під автостоянку".

Також Богатирьов додав, що кладовище займало 27 гектарів, а під меморіальний комплекс єврейській громаді віддано 15 гектарів Артилерійського парку. 

У підсумку дискусій депутати проголосували за відведення землі. 

Читайте також: "Ми боремося за ЮНЕСКО, а тут забудовуємо центр": одеські депутати проголосували за багатоповерхівки

Олеся Калайтович