Фортифікації та ремонт доріг: найдорожчі тендери весни-2024 на Одещині

11 червня 2024 р. 18:17

Фортифікації та ремонт доріг: найдорожчі тендери весни-2024 на Одещині

Ілюстрація: ЦПР

У період з березня по травень 2024 року різні установи Одещини уклали понад 44,5 тисячі договорів щодо виконання робіт, закупівлю товарів та послуг на загальну суму 14,2 мільярда гривень. 

Центр публічних розслідувань дослідив найдорожчі тендери Одещини за весняний період, опубліковані на Prozorro.

Від мільярдів до мільйонів

Серед безумовних лідерів виявились служба відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області та департамент капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської ОВА. Служба відновлення за весну уклала 24 договори на 6,4 мільярда гривень, а департамент капбудівництва - 124 на 2,9 мільярда відповідно.

Інші організації уклали договори на багато менші суми. Наприклад, Південне управління виконання робіт провело 19 тендерів та підписало договорів на суму 210,6 мільйона гривень, а Одеська обласна база спеціального медичного постачання провела 87 конкурсів, договорів уклала на 196,6 мільйона гривень.

Мільярди на дороги

Найдорожчі підряди у цей період від Служби відновлення отримали Автомагістраль-Південь та Ростдорстрой, які мають відношення до мера Одеси. Вони отримали по кілька підрядів на понад 2 мільярди гривень. 

І ще два договори на загальну суму 772,8 мільйона Служба відновлення уклала з Евродором, який належить депутату Ізмаїльської міської ради Геворгу Авєтісяну

З Автомагістраллю уклали три договори на 2,9 мільярда гривень. У двох випадках це була закупівля без використання електронної системи – фірма мала до кінця травня завершити "будівництво трубопроводів, ліній зв’язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь". Ще один договір уклали після проведення відкритого конкурсу з особливостями щодо експлуатаційного утримання автодоріг загального користування держзначення. 

Цього разу Автомагістраль змагалась за підряд з Ростдорстроєм, Березівкаагрошляхбудом та з будівельною фірмою Паритетбудінвест. Перемогла, адже запропонувала найменшу ціну. Тож тепер має до кінця 2026 року утримувати автодороги.

Ростдорстрой весною підписав два договори на 2,6 мільярда. Один – без використання електронної системи й другий за результатом відкритого конкурсу з особливостями щодо експлуатаційного утримання автодоріг загального користування держзначення (вже інші, не ті, що буде обслуговувати Автомагістраль). В аукціоні також взяла участь вже згадана Автомагістраль-Південь, вінницький ДАК "Автомобільні дороги України", Березівкаагрошляхбуд та Евродор.   

Оскільки Ростдорстрой запропонував меншу ціну, то йому й віддали підряд на утримання доріг. Строк дії договору – також кінець 2026 року.

Підряди, які дістались Евродору компанія отримала за результатами відкритих торгів з особливостями. Один щодо експлуатаційного утримання автодоріг загального користування держзначення й ще один – з комплексного утримання пунктів пропуску через держкордон для автомобільного сполучення.

Мільярди на оборонку

Левову частку підрядів обласного департаменту капбудівництва та дорожнього господарства склали тендери, пов’язані з обороною. Всього їх було 112 на загальну суму 2,8 мільярда гривень. 59 договорів 2,7 мільярда уклали на будівництво фортифікаційних споруд й 53 на суму 36,5 мільйона – нагляд за будівництвом.

Договори у цих випадках укладали без конкурсу й назву фірм-підрядників замовник не розкриває.

Мільйони на модульні конструкції

Південне управління виконання робіт у березні-травні провело дев’ять відкритих тендерів з особливостями щодо виготовлення різних конструкцій: універсальних контейнерів для тимчасового проживання, модульних та переносних конструкцій, будівництва аптек та інше. Десять договорів (більшість з яких - технагляд) були підписані без використання Prozorro. Загальна сума договорів за весну склала 210 мільйонів гривень.

Підрядів на найбільшу суму –  56,9 мільйона гривень – отримала за результатами відкритих торгів Південна промислова компанія. Всі чотири тендери стосувались виготовлення універсальних контейнерів для тимчасового проживання. 

Підряд на трохи меншу суму – 42,3 мільйона гривень – отримала Євротехенерго, яка, до речі, освоїла 14 млн грн, є фігурантом кримінального провадження щодо завищення цін на будівництві для військових в Одесі, а також проходила у справі про конвертаційний центр. Фірма має поставити 112 контейнерів до липня 2024 року. Договір укладено за результатами конкурсу.

Мільйони на харчування та медобладнання

Договорів на найбільшу суму – 43,4 мільйона гривень – одеська обласна база спеціального медичного постачання підписала з Фабрикою смаку. Тож до кінця року фірма має надавати установі послуги з організації лікувального харчування хворим.

Цікаво, що конкурент Фабрики на цьому конкурсі Харчування плюс подав до Антимонопольного комітету скаргу на дискримінаційні умови та обмеження конкуренції. В АМКУ перевірили факти та задовольнили вимоги щодо зміни тендерної документації та усунення порушень. 

Пізніше Антимонопольний комітет також висунув вимогу скасувати рішення про перемогу Фабрики смаку. Тендерний комітет бази спеціального медпостачання 22 травня ніби скасував результати торгів, а вже наступного дня знову визнав Фабрику переможцем. Фірму пов'язують з колишнім народним депутатом Олександром Пресманом.

Нефросервіс уклав з базою спецмедпостачання договорів на 31,3 мільйона гривень. Фірма має до кінця року поставляти матеріали для ниркового діалізу та апаратуру для підтримування фізіологічних функцій організму. Замовлення фірма отримала за результатами відкритих торгів з особливостями. Але конкурентів в них не було.

Відмітимо, у травні 2023 року профільний ресурс Dozorro з’ясував, що керівником Нефросервіс є лікар-нефролог одеської приватної "Клініки Святої Катерини" Олександр Пархоменко

Замовлень на 26,8 мільйона від бази спецмедпостачання отримала і фірма ХЛР. Вони мають впродовж року поставляти медустанові різні лабораторні реактиви. В цьому разі конкурс знову ж таки був, але конкурентів не було.

Олеся Ланцман