На кордоні з Придністров'ям будують фортифікації: вартість робіт перевищує 2,5 млрд гривень

23 березня 2024 р. 18:24

На кордоні з Придністров'ям будують фортифікації: вартість робіт перевищує 2,5 млрд гривень

Фото: Олег Кіпер

В Одеській області планується побудувати понад 50 фортифікаційних об’єктів, серед яких є ті, що розташовані у районі морської акваторії та невизнаного Придністров’я.

Про це під час брифінгу повідомив т. в. о. директора Департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської ОВА Єгор Чикшеєв, пише УНІАН.

За його словами, облаштування зазначених споруд є продовженням будівництва військових об’єктів, яке було розпочато у 2022 році.

Раніше ми повідомляли, що "Центр публічних розслідувань" вплинув на роботу з вимкнення російського сигналу з Придністров'я.

"На території Одеської області запроектовано будівництво 54 об'єктів. Розміщення вказаних об'єктів та їх затвердження розглядається саме Генеральним штабом Збройних сил України... На сьогодні укладено 54 договори, на всі об'єкти виготовлено проєктно-кошторисну документацію та отримано позитивні експертні звіти, вже розпочато відповідні будівельні роботи", - сказав представник ОВА.

За його словами, спочатку, згідно з проєктною документацією, передбачалось на ці об’єкти витратити 2,9 млрд грн. Однак після проведення експертизи вартість виконання робіт була зменшена на 300 млн та на сьогодні складає 2,6 млрд гривень. Чиновник сказав, що не може деталізувати інформацію, бо вона має обмежений доступ.

За словами речниці Сил оборони півдня України Наталії Гуменюк, оборонний проєкт був розпочатий через повномасштабне вторгнення рф в Україну. Вона додала, що фортифікаційні споруди облаштовуються з урахуванням особливостей тактики ведення бойових дій в певній місцевості або за певних географічних умов.

"Фортифікаційні споруди зводяться всюди, де є загрозливі ділянки на випадок імовірного просування ворога... Якщо говорити про Одеський регіон, це, звісно, і десантно-небезпечні ділянки з боку узбережжя. Тобто всі ділянки які позначені як такі сьогодні фортифікаційне укріплені. Там проведено комплекс заходів, який передбачає їхній захист", - сказала військова.

За її словами, навіть в умовах, коли Чорноморський флот рф затиснутий у південно-східній частині Чорного моря, залишається загроза з моря, не можна втрачати пильності.

"Такі об'єкти існують вже з початку повномасштабного вторгнення і з поправкою на наш регіон, зокрема, Одеський, можемо зазначити що і той напрямок, який дуже бентежить наше населення — придністровський, потужне укріплений. Там облаштована охорона та оборона державного кордону", - заявила Гуменюк.

Вона наголосила, що всі відповідні об'єкти на Одещині потребують підтримки, зміцнення через природні особливості місцевості. "Вони знаходяться на відкритій поверхні та відповідно потребують додаткових укріплень. Саме ці роботи зараз і ведуться", - сказала представниця Сил оборони півдня.

Раніше голова Одеської обласної державної (військової) адміністрації Олег Кіпер оприлюднив світлини будівництва та оновлення оборонних фортифікацій на території Одеської області.

Кирило Бойко.