Миколаївські правоохоронці заробляли на продажі даних щодо небіжчиків, — ДБР

15 березня 2024 р. 15:55

Миколаївські правоохоронці заробляли на продажі даних щодо небіжчиків, — ДБР

Фото: ДБР

Двох правоохоронців у Миколаєві підозрюють у продажі ритуальному агентству інформації про щойно померлих громадян з закритої державної бази даних.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань

За їхніми даними, власниця та два співробітники миколаївського ритуального агентства вирішили збільшити свої прибутки та "обійти" місцеву конкуренцію у похоронному бізнесі.

"Вони купляли у правоохоронців конфіденційну інформацію щодо померлих з адресами та контактами родичів. Зафіксовані випадки, коли вже за три хвилини після повідомлення до правоохоронного органу рідними померлого про факт смерті, до них вже телефонувало агентство й пропонувало свої послуги", - зазначили в ДБР.

Детективи задокументували майже 700 фактів збуту правоохоронцями інформації за винагороду.

"Ритуальна фірма платила правоохоронцям відсоток з прибутку за кожного небіжчика. Вартість даних за одного померлого становила приблизно 1 тис. гривень", - уточнили в ДБР.

Правоохоронцям повідомлено про підозру у несанкціонованому збуті інформації з обмеженим доступом та порушенні недоторканності приватного життя, вчиненому організованою групою (ч. 3 ст. 28, ч.ч. 1, 2 ст. 361-2, ч.ч. 1, 2 ст. 182 КК України).

Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Правоохоронці, після службового розслідування, звільнені з посад.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років, зазначили в ДБР.

Раніше посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова заявляла, що корупція — друга за важливістю проблема в Україні. 

Ната Чернецька