На Одещині скасували 84-мільйонний тендер на ремонт школи

20 грудня 2023 р. 12:31

На Одещині скасували 84-мільйонний тендер на ремонт школи

Фотоколаж: Інтент

Управління містобудування, архітектури, землевпорядкування, екології, житлово-комунального господарства та комунальної власності Маяківської сільської ради в Одеській області скасувало проведення тендеру для обрання підрядника, якому сплатить за капітальний ремонт Надлиманської школи.

Про це повідомляється в системі електронних закупівель Prozorro.

Аукціон у форматі відкритих торгів з особливостями з очікуваною вартістю закупівлі у 84 мільйонів 761,6 тисячі гривень скасували через скорочення видатків.

Зазначимо, що Державна аудиторська служба України отримала звернення від Катерини Бритавської, яка наполягає, що можливо у капітальному ремонті цієї школи за таку суму немає потреби наразі.

"Ремонт школи в населеному пункті, в якому проживає 1,5 тисячі осіб, по вартості як побудова нової школи?!!!! А чому раніше цю школу не ремонтували як така потреба існує? Чому гроші на це виділяють, коли іде війна і на фронті у військових безліч незакритих потреб? Автомобілі, дрони, тактична медицина, засоби захисту від дронів, рації, засоби обігріву!!!!! А влада школи ремонтує. Скасуйте тендер і перенаправте кошти на потреби армії!!!", - йдеться в заяві.

Відкриті торги з особливостями передбачають, що майже всі строки коротші, ніж були у відкритих торгах відповідно до закону "Про публічні закупівлі". Тобто ця закупівля проходить значно швидше, ніж відкриті торги.

Період подання пропозицій — сім календарних днів, період оскарження кваліфікації — п'ять календарних днів. 

 Часто під час таких торгів не відбувається аукціону тож учасник не має конкурентів. 

Утім минулого року Кабінет Міністрів України тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, змінив правила проведення торгів. 

Тож уряд тимчасово скасував електронні аукціони. Відтоді торги, що оголошені в Prozorro, можуть проводитися без аукціону. 

Читайте також: Одеські волонтери вимагають від президента розібратися із закупівлями.