Невеликі зарплати й великі статки: що задекларували ректори вишів Одеси

31 травня 2024 р. 18:07

Невеликі зарплати й великі статки: що задекларували ректори вишів Одеси

Ілюстрація: ЦПР

Центр публічних розслідувань дослідив декларації ректорів десяти одеських вишів з найбільшим рейтингом. І виявив, що ректори з більшими доходами не завжди очолюють університети, які займають вищі позиції в рейтингу Освіта.ua.

Наприклад, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова та Одеський національний економічний університет займають вищі позиції, але мають ректорів з меншими доходами.

Відмітимо, що з грудня 2023 року ректором Одеського державного екологічного університету є Володимир Ковальчук. Однак, оскільки до того ним керував Сергій Степаненко, то ЦПР досліджував саме його декларацію.

Ще є одне важливе зауваження - ректор Міжнародного гуманітарного університету (один із закладів екснардепа Сергія Ківалова) Костянтин Громовенко фінансову звітність за 2023 рік не подав. ЦПР зв’язався з ним, однак він не відповів на наші запитання.

Читайте також: Нерухомість за кордоном, зброя та ікони: що задекларували торік обранці Одеської міськради

Зарплата, пенсія й… зарплата

Так, найвищий дохід має ексочільник Одеського державного екологічного університету (займає 9 місце серед найкращих вишів Одеси) Сергій Степаненко. Торік він отримав 913,2 тисячі гривень доходу. Левова частка якого – це заробітна плата ректора 750,4 тисячі гривень. Решта – пенсія у розмірі 160,9 тисячі гривень й півтори тисячі - проценти від банку.

На другій сходинці знаходиться ректор національного університету "Одеська політехніка" Геннадій Оборський з доходом у 851,8 тисячі гривень. З них 603 тисячі гривень складає зарплата й 248,8 тисячі – пенсія.

Третю сходинку посів ректор Одеського національного морського університету (8 місце серед найкращих вишів Одеси) Сергій Руденко. Минулого року він отримав дохід у 818,3 тисячі гривень. Основна заробітна плата Руденка склала 606,5 тисячі гривень, ще 46,1 тисячі гривень він отримав зарплату за сумісництвом від Національного університету кораблебудування ім. адмірала Макарова, й 165,6 тисячі склала його пенсія.

Ректор Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського (6 місце) Андрій Красножон торік отримав 755,4 тисячі гривень доходу. З них 561,7 тис. грн склала основна заробітна плата й 183,6 тисячі зарплата за сумісництвом, ще 10 тисяч він отримав роялті.

Трохи менше за колегу – 723,6 тисячі гривень – отримав ректор Одеського національного медичного університету (4 місце) Валерій Запорожан. Торік він мав 409,8 тис. гривень заробітної плати, 223,9 тисячі гривень пенсії, 55,2 тисячі гривень соцдопомоги й 34,5 тисячі склали страхові виплати.

Очільник Одеського національного університету імені І. І. Мечникова (1 місце) В'ячеслав Труба отримав майже такий самий дохід – 723,3 тисячі гривень. Причому весь він склався з заробітної плати ректора, лише на 478 гривні була допомога від профспілки. 

Заробітну плату в 500,7 тисячі гривень та 219,4 тисячі пенсії отримав торік ректор Одеського національного економічного університету (5 місце) Анатолій Ковальов. Тож його річний дохід склав 720,1 тисячі гривень.

Ректорка Одеського національного технологічного університету (3 місце) Лариса Іванченкова у 2023 році отримала 644,5 тисячі гривень доходу: 496,3 тисячі гривень склала основна заробітна плата й 148,2 тисячі зарплата за сумісництвом.

Дохід очільника Національного університету "Одеська юридична академія" (7 місце) Олега  Тодощака також складався з основної зарплати та з зарплати за сумісництвом: 443,2 тисячі гривень та 91,6 тисячі відповідно.

Доходи ректорських родин

Трохи по-іншому виглядають рейтингові сходи, якщо до доходів ректорів додати доходи членів їх сімей. 

Першу сходинку з загальним доходом 963,5 тисячі займає родина Сергія Степаненко – його дружина торік отримала 51,8 тисячі гривень. Основне джерело доходу жінки склала пенсія 50,2 тисячі гривень й півтори тисячі - проценти.

Дохід дружини й сина Олега Тодощака підняв їх з останньої на другу сходинку загального рейтингу, адже минулого року вони разом отримали 950,3 тисячі гривень. 397,2 тисячі заробила жінка й 18,1 тисячі склала стипендія сина ректора.

Геннадій Оборський з другої сходинки спустився на третю, адже пенсія його дружини склала 29,4 тисячі гривень. Й загальний дохід родини склав 881,3 тисячі гривень.

Дружина Андрія Красножона минулого року отримала 92,5 тисячі гривень заробітної плати. Тож їх родинний дохід склав 848,0 тисячі гривень.

66 тисячі гривень пенсії отримала торік дружина Анатолія Ковальова. А дружина Валерія Запорожана лише 9 гривень процентів від банку.

Дружина ректора Руденка доходів торік не отримувала, а ректори Труба та Іванченкова членів родин не вказали.

Заощадження, накопичення – активи

Не дивлячись на те, що заробітна плата в ректорів не така вже й велика, а додаткового доходу в них майже немає, деякі з них змогли накопичити мільйони гривень.

Так, родинний актив Запорожанів складає 12,5 мільйона гривень. 8,3 мільйона накопичив сам ректор й 4,2 мільйона – дружина.

Лариса Іванченкова зберегла 2,5 мільйона гривень. А родина Олега Тодощака – 1,8 мільйона. Точніше 1 мільйон гривень накопичила дружина ректора, й решту він сам. 

1,3 мільйона гривень заощадив Сергій Степаненко, а в активі В'ячеслава Труби - 1,1 мільйона гривень.

Найменше накопичень у Андрія Красножона – 0,3 мільйона гривень.

Ректори Оборський, Руденко, Ковальов вказали, що заощаджень не мають.

Квартири, будинки, дачі

Житлова нерухомість є в усіх ректорських родинах з нашого рейтингу, в деяких навіть сотні квадратних метрів.

Так, дружина Валерія Запорожана має квартиру в Одесі та дачу в Крижанівці. Разом у жінки 610 квадратних метрів житла. Сам ректор нерухомості не має.

Сергій Руденко має квартиру в Одесі, а його дружина - квартиру й будинок там же. Разом у подружжя - 358,6 квадратних метрів.

У Тодощаків - 216,5 квадратних метрів житла: квартира в Одесі в дружини ректора й будинок у Лиманці в нього самого.

Степаненко має дві квартири в Одесі, а його дружина одну там же. Разом в них  - 207,1 квадратних метрів житла.

Трохи менше має В'ячеслав Труба. В нього - 193,2 квадратних метрів або дві квартири в Одесі.

В Геннадія Оборського - 162,3 квадратних метрів: дві квартири у власності й одна у співвласності з дружиною. Всі квартири розташовані в Одесі.

В Анатолія Ковальова та Лариси Іванченкової по одній квартирі в Одесі. 71,4 квадратних метрів та 48,6 квадратних метрів відповідно. А в Андрія Красножона – одна у власності й 0,25 частки квартири у співвласності або 24,15 квадратних метрів.

Земля й ректори

Землею володіють лише п’ятеро ректорів з нашого рейтингу: Олег Тодощак, Валерій Запорожан, Анатолій Ковальов, В'ячеслав Труба та Геннадій Оборський.

В ректора юракадемії - 3228 квадратних метрів землі в селі Лиманка: дві ділянки в дружини та одна в нього самого. 

В дружини очільника медуніверу три ділянки на 3000 квадратних метрів у Крижанівці. Сам Запорожан землею не володіє.

Ділянкою площею 1600 квадратних метрів у Молодіжному володіє подружжя Анатолія Ковальова.

В'ячеслав Труба має ділянку землі в Санжійці площею 1023 квадратних метрів. А Геннадій Оборський – 800 квадратних метрів, де саме ця ділянка розташована, ректор не вказав, відомо, що в одеській громаді.

Інші ректори – Сергій Руденко, Сергій Степаненко, Лариса  Іванченкова та Андрій Красножон – не вказали, що вони самі або їхні рідні мають землю.

Нежитлову нерухомість має лише дружина Валерія Запорожана – два паркомісця на 34,4 квадратних метри. 

Автівки та ректори

Три автівки має подружжя Тодощаків: дві в дружини й одна в ректора.  

По дві автівки в родинах Запорожанів та Красножонів. А в В’ячеслава Труби, Геннадія Оборського, Сергія Руденка  та Сергія Степаненка по одній.

Анатолій Ковальов та Лариса Іванченкова ніяким транспортом не володіють.

Про те, що має коштовності, у фінзвітності вказала лише Лариса Іванченкова. Ректорка задекларувала ювелірні вироби на 780 тисяч гривень.

Читайте також: Працюють, заробляють, витрачають: рейтинг найбагатших нардепів від Одеської області

Олеся Ланцман