Незаконне збагачення на 12 мільйонів та квартира в Іспанії: НАЗК перевірило декларації мера Очакова

07 травня 2024 р. 15:16

Незаконне збагачення на 12 мільйонів та квартира в Іспанії: НАЗК перевірило декларації мера Очакова

Фото: nikvesti

За результатами перевірок декларацій за 2021 та 2022 роки, поданих очаківським міським головою Сергієм Бичковим, НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення на суму понад 12 млн грн та ознаки декларування недостовірних відомостей на суму понад 3 млн грн.

Як повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції, у 2022 році посадовець разом із дружиною купили квартиру в Іспанії площею 122,31 кв. м вартістю понад 5 млн грн.

Читайте також: Мери та їх статки: що задекларували очільники великих міст Одещини

"Крім того, він отримав нібито від матері подарунки у вигляді готівки на понад 12 млн грн. Подаровані кошти значно перевищують законні доходи матері, які з 1998 року становили всього трохи більше 580 тис. грн. Доходи міського голови Очакова та його дружини із підтверджених джерел також не давали змоги придбати квартиру в Іспанії за рахунок власних коштів. Більше того, посадовець у декларації, серед іншого, зазначив про зростання у звітному періоді грошових активів на 2 млн грн, законність джерел походження яких не підтвердив під час перевірки", - зазначають у НАЗК.

Там додали, що дружина посадовця отримала на свій банківський рахунок понад 300 тис. грн від фізичної особи-підприємця, який неодноразово виконував роботи та надавав послуги для Очаківської міської ради. 

"Він повідомив, що ці кошти були отримані нібито на придбання автомобіля для Очаківської міської ради. Ці твердження спростовані під час перевірки. Зазначені кошти дружина витратила на власні потреби, зокрема на придбання одягу", - кажуть в нацагентстві.

Читайте також: Живуть на зарплату й зберігають мільйони: рейтинг миколаївських нардепів

Відомство склало висновки за ст. 368-5 (незаконне збагачення) та ч. 1 ст. 366-2 ККУ (внесення завідомо недостовірних відомостей до декларації) та направило їх до Національної поліції України.

Раніше НАЗК відкрило декларацію голови Одеської райдержадміністрації Гринчака: дружина торік придбала Porsche. Але декларація про доходи Сергія Бичкова і досі засекречена.

Нагадаємо, у 2023 році СБУ затримала радника міського голови Очакова Едуарда Шевченко, якого підозрюють у намаганні завербувати мера для здачі міста рф.

Ната Чернецька