Мери та їх статки: що задекларували очільники великих міст Одещини

17 квітня 2024 р. 18:37

Мери та їх статки: що задекларували очільники великих міст Одещини

Зображення: ЦПР

У березні сплив термін подання декларацій чиновників за 2023 рік. Центр публічних розслідувань проаналізував торішні статки голів райцентрів та міст Одещини з понад 30 тисячами населення. Це очільник Білгород-Дністровського Віталій Граждан, Южного – Володимир Новацький, Роздільної – Валерій Шовкалюк, Березівки – Валерій Григораш, Ізмаїла – Андрій Абрамченко, Чорноморська – Василь Гуляєв, Болграда – Сергій Димитрієв, Одеси – Геннадій Труханов.

Зарплата, оренда, бізнес

Найбільше доходів торік отримав мер Чорноморська Василь Гуляєв – понад 2 мільйони гривень. З них 1,3 мільйона склав спадок. Решта – заробітна плата та пенсія.


Зображення: ЦПР

Віталій Граждан з Білгород-Дністровського заробив у 2023 році 1,1 мільйона гривень. До того ж отримав 535 тисяч гривень від продажу майна, яке дісталось йому у спадщину.

Дохід мера Южного Володимира Новацького минулого року склав понад один мільйон гривень, з яких 782 тисячі склала заробітна плата, 220 тисяч – пенсія та 23 тисячі – проценти.

Валерій Григораш та Валерій Шовкалюк, мери Березівки та Роздільної, заробили торік майже однаково – 866 тисячі гривень та 836 тисячі гривень відповідно. В Григораша 740 тисяч склала зарплата й 126 тисяч – пенсія. Шовкалюк отримав 679 тисячі заробітної плати та 137 тисячі пенсії. Плюс в нього був дохід від надання майна в оренду 15 тисяч гривень й 3 тисячі виплати від профспілки.

Мер Одеси Геннадій Труханов цього разу не пасе задніх й своє місце ділить з мером Ізмаїла Андрієм Абрамченко. Адже їх дохід торік був майже однаковий – 681 тисячі гривень в Труханова та 669 тисячі в Абрамченко. При тому, що заробітна плата в очільника Одеси майже втричі менше за зарплату ізмаїльського мера. 669 тисячі проти 293.

Знову не впасти на останню сходинку мерського рейтингу Турханову допоміг дохід від надання майна в оренду у 388 тисячі гривень.

Сергій Димитрієв з Болграда та Олег Албанський з Подільська заробили торік 521 тисячу гривень та 501 тисячу гривень відповідно. Основне джерело їх доходу – заробітна плата. В Дмітрієва 521 тисяча гривень й 439 тисяч в Албанського.

Багаті родичі є не у всіх

Однак не всі мери живуть на одну зарплату. Адже є члени їх родин, які (принаймні, деякі з них) мають не погані доходи.


Зображення: ЦПР

Наприклад, дружина Андрія Абрамченка, яка займається підприємництвом торік заробила 7,7 мільйона гривень. Тож загальний дохід подружжя склав 8,4 мільйона гривень.

Подружжя Гуляєвих заробляє майже однаково, жінка минулого року отримала 2,8 мільйона гривень від підприємництва. Тож на двох в них вийшло 4,9 мільйона.

В родинні ж Албанських першу скрипку по доходах грає дружина мера. У 2023 році жінка отримала 2,8 мільйона доходу від бізнесу. Загальний дохід подружжя склав 3,3 мільйона гривень.

Дружина Валерія Шовкалюка заробила торік 528 тисяч гривень, а Володимира Новацького – 100 тисяч. Мати Геннадія Труханова у 2023 році отримала 74 тисячі гривень, а дружина Валерія Григораша – 24 тисячі.

В родині Граждан заробляє лише чоловік, а мер Дмітрієв членів родини не вказав.

Мільйоні заощадження також є не у всіх

З найзаощадливіших мерів нашого рейтингу Абрамченко й Труханов. При чому, що в першій, що в другій родині найбільше накопичили не мери, а члени їх родин. В Абрамченко це дружина – з 20,4 мільйонами, а в Труханова мати – з 19,8 мільйонами. В мерів 10,5 мільйона та 8,3 мільйона відповідно.


Зображення: ЦПР

В Гуляєвих нову все майже порівну: 7,11 мільйона в дружини, 6,9 мільйона – в мера.

Володимир Новацький накопичив 2,7 мільйона гривень. В його дружини 617 тисяч.

У Віталія Граждана заощаджено 1,8 мільйона гривень, а в його дружини – 379 тисяч.

Дружини Олега Албанського та Валерія Григораша збережень не мають. Самі мери накопичили 1,8 мільйона гривень та 400 тисяч відповідно.

Квартири, будинки, дачі

З житлом в мерів проблем немає – деякі мають по декілька квартир та будинків. У Василя Гуляєва дві квартири в Чорноморську й квартира там же в його дружини. Плюс жінка володіє будинком в селі під Одесою. То ж на двох в них 481 квадратний метр житла.

Декілька квартир та будинків загальною площею у 411 квадратів має й Віталій Граждан. В нього квартира та будинок в Білгороді-Дністровському та дача в Шабо.

Трохи менше квадратних метрів житла в Олега Албанського – 398. Мер має будинок в Куяльнику та квартиру в Подільську, в дружини квартира в Одесі.

В Геннадія Труханова у співвласності з матір’ю будинок в Одесі, загальною площею 252,4 квадратного метра. Мер має частку у 29 відсотків. Однак в Труханова ще є квартира у 131,8 квадрата.

Андрій Абрамченко володіє квартирою в Ізмаїлі, а в його дружини будинок там же й 30 відсотків від квартири у Рені. Тож загалом Абрамченки мають у власності 313 квадратних метрів житла.

Подружжя Новацьких має 269 квадратних метрів житлової нерухомості. В мера квартира в Южному, а в дружини дача під Одесою.

У власності Валерія Григораша два будинки: один в Березівці, один в селі Златоустове. Загальна площа житла 169 квадратів. У Сергія Димитрієва будинок в Болграді на 131 квадратного метра. Валерій Шовкалюк власного житла не має. Будинком у 105 квадратів у селі Нові Чобручі володіє дружина мера.

Земля, земля, земля

Землевласниками є 8 з 9 мерів нашого рейтингу. Найбільше землі в Валерія Шовкалюка. Точніше в його дружини. Жінка має понад 15 гектарів землі в селі Шевченкове Роздільнянської громади. Й 4 гектари в самого чиновника. Його ділянка розташована у селі Старостине.


Зображення: ЦПР

В інших мерів землі набагато менше. Так в матері Геннадія Труханова 2,69 гектара в селі Піщанка Вінницької області й на двох з мером 0,06 гектара землі в Одесі.

Родина Гуляєвих має 7 ділянок в селі Молодіжне під Одесою – 2 в мера, 5 в дружини – на загальну площу 1,8 гектара.

У власності Валерія Григораша дві ділянки в селі Златоустове площею 0,4 гектара. В Андрія Абрамченко та Віталія Граждана по 0,2 гектара, а в Олега Албанського – 0,1.

Сергій Димітрієв землі не має.

Крамниці, склади, приміщення

Приміщеннями під бізнес володіють лише три родини. Найбільше нежитлової нерухомості в Албанських – 8389 квадратного метра. Дружина мера володіє складом та приміщеннями загальною площею в 6968 квадратів, а в Албанського — приміщень на 1421 квадратного метра.


Зображення: ЦПР

Дружина мера Абрамченко має кілька крамниць, а в самого чиновника торговельний павільйон. Загалом в них приміщень на 708 квадратних метрів
І ще два приміщення на 214 квадратів має у Чорноморську Василь Гуляєв.

Автівки, вантажівки, причепи

Щодо транспортних засобів, то тут беззаперечним лідером є подружжя Албанських. Мер на двох з дружиною має 56 ТЗ: 30 в дружини й 26 в чиновника. Загалом в родині 46 вантажівок, 2 легковушки, екскаватор-навантажувач, кранова установка, мопед, 2 причепи 3 напівпричепи.


Зображення: ЦПР

В Абрамченків, точніше в дружини мера 5 автівок. В Гуляєвих 3: 2 в мера й 1 в дружини. Димітрієв має 2 автівки, а Шовкалюк 1.

Труханов, Новацький, Григораш, Граждан транспортних засобів не мають.

Годинник, сережки й каблучки

Наявність коштовностей вказали Василій Гуляєв та Геннадій Труханов. Перший має двоє швейцарських годинників, а другий п’ять. До того ж Труханов задекларував ювелірні прикраси матері – підвіску, сережки каблучки та її годинник.