Одеські депутати збільшили свій фонд до чотирьох мільйонів гривень

26 січня 2024 р. 12:10

Одеські депутати збільшили свій фонд до чотирьох мільйонів гривень

Фото: ЦПР, Наталя Довбиш

Депутатський фонд Одеської міської ради з 2024 року складе вже 4 млн грн. 

Про це стало відомо під час бюджетної комісії, повідомляє ЦПР.

Так, за словами директорки департаменту фінансів Світлани Бедреги, питання збільшення вже підтримали на минулої сесії, проте виникла проблема з самим положенням про депутатський фонд. 

"Не врахували, що згідно з положенням про депфонд, він не може перевищити десять відсотків. Те, що ми плануємо виділяти на бюджет розвитку, більш як десять відсотків",- зазначила вона. 

Голова комісії Олексій Потапський підтримав пропозиції директорки департаменту на воєнний час не застосовувати цю норму щодо 10%.

Нагадаємо, що у 2023 році депфонд було прийнято у розмірі по 3 млн грн на кожного депутата.

Читайте також: Перезапуск команди Труханова, нова більшість та втеча депутатів: підсумки місцевого самоврядування в Одесі

З 2021 року обсяг коштів депутатського фонду Одеської міської ради становив 192 млн грн, або по 3 млн грн, у 2020 році -  128 мільйонів гривень, або по 2 мільйони гривень на кожного з 64 депутатів, у 2019 році – 96 млн грн (по 1,5 млн грн), у 2018 – 64 млн грн (по 1 млн грн), а у 2017 році депутатський фонд складав 32 млн грн (по 500 тис. грн на депутата).


Інфографіка: ЦПР

Як інформують експерти громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад", депутатський фонд — це кошти резервного фонду, що щорічно спрямовуються на виконання певних пропозицій виборців депутатами Одеської міської ради. Положенням про Депутатський фонд встановлено, що кошти можуть розподілятися за заявою депутата через відповідного головного розпорядника бюджетних коштів та тільки на капітальні видатки. Кожен депутат має право на рівномірну частку депфонду. 

Раніше бюджетна комісія міста підтримала питання чергової допомоги органам державної влади — податкової, казначейства, а ще й райради. Цікаво, що фінансування виділяється в рамках програми розвитку органів самоорганізації населення в  м. Одесі на 2020-2024 роки. Тобто в місті вважають, що підтримка держорганів це частина розвитку самоорганізації населення.

Гроші підуть на матеріально-технічне та фінансове забезпечення діяльності виконавчого апарату Одеської районної ради у розмірі 2,6 млн грн на зарплатні. На матеріально-технічне та фінансове забезпечення діяльності Головного Управління ДПС в Одеській області у розмірі 5 млн грн. На закупівлю обладнання Управління Державної казначейської служби України у м. Одесі 344 тис. грн. За питання проголосували одноголосно.

Олеся Калайтович