Одеських правоохоронців звинуватили у переправлянні ухилянтів до Молдови

30 січня 2024 р. 12:34

Одеських правоохоронців звинуватили у переправлянні ухилянтів до Молдови

Фото: ДБР

В  схемі заробітку на військовозобов’язаних звинуватили підприємця, двох правоохоронців та місцевого мешканця.

Як повідомили в Держбюро розслідувань, підприємець займався пошуком охочих за гроші незаконно перетнути кордон та підробляв для них документи про зняття їх з військового обліку за станом здоров’я.

"Правоохоронці забезпечували формальний огляд та пропускали чоловіків з липовими довідками через держкордон. Четвертий учасник групи, який є багатодітним батьком, на власному авто перевозив ухилянтів у Республіку Молдова", - зазначили в ДБР.

Ціна питання, за інформацією детективів, $7 000 з кожного "клієнта".

Наразі ДБР задокументувало чотири факти, коли військовозобов’язані скористались "послугами". 

Нагадаємо, працівнику Білгород-Дністровського РТЦК та СП повідомили про підозру. Посадовця звинувачують в тому, що він за гроші допомагав військовозобов’язаним чоловікам уникнути мобілізації.

Читайте також: Справа одеського блогера, якого утримували в ТЦК: що робити в такій ситуації та як реагують силовики

Раніше суддю у Білгород-Дністровському міськрайонному суді Одеської області затримали на хабарі. Схема дозволяла чоловікам призовного віку уникати мобілізації та виїжджати за межі України.

Нещодавно Антикорупційний комітет виявив в урядовому законопроєкті №10378 про мобілізацію низку норм, які можуть спричинити корупційні ризики. Там наголосили, що члени комітету не виступають проти удосконалення процедури мобілізації, але вона має бути справедлива, передбачувана — і без корупційних дірок.