Поширювала пропаганду про азовців і співчуття Шебекіно: В Одесі засудили чергову колаборантку

06 вересня 2023 р. 11:02

Поширювала пропаганду про азовців і співчуття Шебекіно: В Одесі засудили чергову колаборантку

Фото: Київський районний суд Одеси/Facebook

В Одесі суд визнав винною місцеву жительку у колабораціонізмі та заборонив на 10 років обіймати посади в органах держвлади та місцевого самоврядування.

За інформацією Харківського антикорупційного центру, засуджена – Ольга Георгіївна Свиридова. Як ідеться у вироку Київського районного суду Одеси від 25 серпня, жінка тимчасово непрацююча, має середню освіту.

Згідно з матеріалами справи, за рік повномасштабної війни, у січні 2023 року, вона поширила на своїй сторінці в "Однокласниках" пост з російськими наративами.

Читайте також: Журналістку-пропагандистку з Херсонщини дозволили судити заочно

У ньому українців називають бандерівцями, бійців полку "Азов" - нацистами. Зокрема в дописі вказано: "…Битва за Мариуполь... Известны и задокументированы факты того, что нацисты из "Азов", да и не только они, прикрываясь мирным населением, обустраивали огневые точки в многоэтажных домах. Как назвать тех, кто находился в доме? Хатаскрайники? Бандеровцы? Как по мне, так это заложники! Зачем брали Херсон , зачем брали Запорожскую область? Почему сейчас идёт битва за Донбасс? …". Або таке: "…В Белгородской области есть населённый пункт Шебекино. Его обстреливают чуть ли не ежедневно. Не хотите местных спросить почему не уехали? Или в Белгородской области бросить все свое и уехать тяжелее, чем.. в Харьковской или Одесской?...".

У цих дописах, згідно з експертизою Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз, міститься заперечення та виправдання збройної агресії РФ. Відтак дії жінки кваліфікували за ч. 1 ст. 111-1 ККУ, тобто колабораціонізм: публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України.

Читайте також: Конфіскація майна і заборона займати владні посади: вирок юристу, який співпрацював з окупантами

Жінка визнала провину та клопотала про спрощений судовий розгляд. Суд взяв до уваги, що вона раніше не судима, у скоєному зізналася та засудив її до 10 років позбавлення права працювати у владі. Також з неї мають стягнути 14 тис. грн, витрачених на експертизу.

Варто додати, що особа з таким же прізвищем та ініціалами є в переліку кількох десятків позивачів, які у 2019 році намагалися оскаржити демонтаж барельєфу радянського маршала Георгія Жукова.


  Ця публікація була підготовлена "Центром публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" в рамках проекту "Підтримка журналістських розслідувань в Україні". Зміст публікації є винятковою відповідальністю "Центру публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" i не відображає погляди Європейського Союзу чи Інституту висвітлення війни та миру.