Реконструювати одеську школу за 109 мільйонів обрали компанію, що мала ремонтувати Київський райсуд

24 грудня 2023 р. 20:30

Реконструювати одеську школу за 109 мільйонів обрали компанію, що мала ремонтувати Київський райсуд

Фото: Одеська міська рада

Управління капітального будівництва Одеської міської ради провело тендер для обрання підрядника, якому заплатять за реконструкцію будівлі школи №39 на вулиці Успенська, 20.

Як йдеться в системі електронних закупівель Prozorro, на укладання угоди очікує приватне акціонерним товариством "Ремонтно-будівельна дільниця "Одесголовпостач".

Закупівлю проводили в форматі відкритих торгів з особливостями тож в компанії конкурентів не було. 

Таким чином, в разі підписання угоди, компанія повинна буде зробити реконструкцію школи до 31 грудня 2024 року й отримати за це 109 мільйонів 312,8 тисячі гривень.

За даними сервісу YouControl власником та керівником в ПрАТ "РБД "Одесголовпостач" є одна людина — Олександр Фрідман. Компанія існує з 1998 року. За даними YouControl, до 3 кварталу 2021 року серед власників ще стояло ім'я Сергія Чаплика, якого ЗМІ пов'язували у 2016 році із компанією ПрАТ "Енерго-будівельна компанія "Союз", що тривалий час оперувала у сфері будівництва електромереж та електричних підстанцій у російській федерації та була зареєстрована в москві у 2007 році.

У 2021 році компанія фігурувала у матеріалі  Центру публічних розслідувань, як один з основних отримувачів дорожніх підрядів від Управління дорожнього господарства Одеської міської ради.

Утім можливо, що з цим тендером станеться так, як з угодою про ремонт Київського районного суду Одеси. У вересні компанія виграла тендер без конкурентів, але через протести громадськості Одеська міська рада змушена була відмовитися від закупівлі.

Щодо школи на вулиці Успенській, 20 то про закупівлю оголосили 15 грудня. Тендер мав відбутись 25 грудня, а 23 грудня було визначене, як кінцева дата отримання пропозицій. 

Так само попередній тендер мав відбутись 18 грудня, але 15 вже оголосили новий через те, що не надходило пропозицій. 

Зазначимо, що вартість реконструкції після корегування зросла на 80 мільйонів 523,1 тисячі гривень. Річ у тім, що в червні 2020 року управління провело аукціон для обрання підрядника щодо цієї реконструкції. Тоді участь у торгах взяли два товариства з обмеженою відповідальністю: "Укрбудконстракшн" та "Таком-Глорія Південь". Переможцем стало останнє. Компанія зголосилася працювати за 28 мільйонів 793 тисячі гривень. З ТОВ уклали угоду й спочатку воно мало зробити реконструкцію до 31 березня, але терміни завершення робіт постійно змінювалися додатковими угодами. 

На той час це була вже четверта спроба обрання підрядника для цих робіт. Попередні три завершилися нічим через наявність лише одного охочого працювати.

Будівля збудована у 1875 році і як освітня установа працювала з 1893 року. З 2021 року школу закрили.

Відкриті торги з особливостями передбачають, що майже всі строки коротші, ніж були у відкритих торгах відповідно до закону "Про публічні закупівлі". Тобто ця закупівля проходить значно швидше, ніж відкриті торги.

Період подання пропозицій — сім календарних днів, період оскарження кваліфікації — п'ять календарних днів. 

 Часто під час таких торгів не відбувається аукціону тож учасник не має конкурентів. 

Утім минулого року Кабінет Міністрів України тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, змінив правила проведення торгів.  Тож уряд тимчасово скасував електронні аукціони. Відтоді торги, що оголошені в Prozorro, можуть проводитися без аукціону.