Ремонт пам'ятки архітектури в Одесі: суд буде розбиратися щодо сумнівного тендеру

15 січня 2024 р. 20:40

Ремонт пам'ятки архітектури в Одесі: суд буде розбиратися щодо сумнівного тендеру

Фото: Google maps

Господарський суд Одеської області відкрив провадження за позовом заступника керівника Приморської окружної прокуратури Одеси до товариства з обмеженою відповідальністю "Строй-Еліт".

Як зазначається в ухвалі суду, прокуратура вимагає визнання недійсними рішення тендерного комітету по одній з закупівель, скасувати угоду та стягнути з компанії 6 мільйонів 267,9 тисячі гривень.

Як вдалося з'ясувати Інтенту, йдеться про закупівлю, яку провело Управління капітального будівництва Одеської міської ради у травні 2019 року. 

Тоді управління та ТОВ "Строй-Еліт" уклали угоду про ремонтно-реставраційні роботи фасадів та покрівель будівель, розташованих в історичній частині міста Одеси. Зокрема йшлося про пам'ятку архітектури місцевого значення на розі вулиць Пушкінської та Дерибасівської. Тоді в аукціоні взяли участь три компанії. Конкурентами стали ТОВ "Укрбудконстракшн" й фізична особа-підприємець Максим Агошков. ТОВ "Строй-Еліт" з рештою обрали переможцем попри те, що його пропозиція була найдорожчою у конкурсі.

Цей аукціон проводили вже за скорегованим проєктом. Вперше закупівлю з цього приводу провели за два роки до того — у травні 2017 року. Тоді переможцем обрали також товариство з обмеженою відповідальністю "Строй-Еліт", яке отримало за роботу 4 мільйони 699,1 тисячі гривень. Таким чином за обидва тендери компанія отримала 10 мільйонів 967 тисяч гривень. 

Будинок на Дерибасівській, 8 був збудований на початку XX століття і належав відомому філантропу Григорію Маразлі. До 1917 року в ньому розташовувалося одеське відділення Санкт-Петербурзького комерційного банку.

У 2020 році Київський районний суд Одеси дав слідчим доступ до документів компанії "Строй-Еліт" у рамках кримінальної справи, фігурантом якої є начальник Управління капітального будівництва Одеської міськради Борис Панов. Йшлося про реставрацію покрівлі будівлі на вулиці Пушкінська, 2, ріг Ланжеронівської та реставраційних робіт фасаду та покрівлі будівлі за адресою вулиця Рішельєвська, 11, ріг Буніна, 18.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Строй-Еліт" зареєстроване у листопаді 2015 року. Наразі власником та директором є Алекс-Кардо Паркер.