Розгляд справи “Краяну” по організаторах знову зірвався через адвокатів

09 вересня 2022 р. 16:56

Розгляд справи “Краяну” по організаторах знову зірвався через адвокатів

Фото: ЦПР/архів

Вищий антикорупційний суд сьогодні, 9 вересня, вчергове відклав розгляд справи “Краяну” щодо ймовірних організаторів корупційної схеми через неявку двох захисників.

Про це в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили судову кореспондентку Центру публічних розслідувань Катерину Петренко

За версією прокуратури, йдеться про заволодіння міськрадою у змові із співучасниками 93 мільйонами гривень з міського бюджету шляхом купівлі заводу-банкроту "Краян" за завідомо вдвічі завищеною вартістю.

Сьогодні до суду не прийшли адвокат колишнього нардепа Верховної Ради Олександра Дубового Денис Бугай, бо наразі залучений до оборони України, та адвокат колишнього депутата Кілійської райради Анатолія Коломійця Олег Іщенко, бо надав перевагу іншому кримінальному провадженню. 

Засідання перенесли на 22 вересня. 

Підкреслимо, що провести підготовче засідання та перейти до розгляду по суті у справі не можуть з 2021 року. Справа не рухається виключно з ініціативи сторони захисту. Більшість засідань за останні два роки зірвалося через неявки адвокатів: вони то перебували у тривалих відпустках, то надавали перевагу іншим кримінальним провадженням, то просто не приходили до суду, не надавши належних документів на обґрунтування причини неявки. 

До прикладу, інший адвокат Коломійця - Олександр Каранда і 27 січня 2022 року проігнорував судове засідання у справі Краяну, бо також надав перевагу іншій справі. 

За версією слідства, Олександр Дубовий з ексдепутатом Одеської облради Олегом Бабeнком домовились з Одеським міським головою Геннадієм Трухановим та його заступником Павлом Вугeльманом, аби ввести депутатів в оману і на позачерговій сесії міськради ухвалити рішення про купівлю згаданого заводу.

Детективи НАБУ знайшли в столичному офісі Дубового під час обшуку понад 250 документів, що стосуються господарської діяльності "Краяну". За версією прокуратури, ці документи доводять, що підозрюваний екснардеп керував і штучним банкрутством кранобудівного підприємства, і перепродажем його активів, зокрема адмінбудівлі. Їхні дії кваліфікували за ч.5 ст.191 КК України "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем" та ч.3. ст. 209 КК України "Легалізація (відмивання) грошових коштів, здобутих злочинним шляхом".

Інше провадження у справі "Краяну" стосується "старих" фігурантів, а саме міського голови Одеси Геннадія Труханова, його заступника Павла Вугельмана і ще шістьох осіб та розглядається іншою колегією. Воно теж загальмувало з березня 2021 року на підготовчій стадії. 

Авторка: Катерина Петренко