Щонайменше 20 000 ухилянтів втекли з України: хто вони і як тікають - розслідування BBC

20 листопада 2023 р. 16:08

Щонайменше 20 000 ухилянтів втекли з України: хто вони і як тікають -  розслідування BBC

На Еріка в США чекали дружина і дочка. Фото: SUPPLIED

Частина українських чоловіків втекла за кордон, щоб уникнути можливої мобілізації. Таких людей близько 20 тисяч. Влада вважає, що ця кількість не стала критичною для забезпечення потреб війська. Ще 21 113 чоловіків були затримані при спробі нелегально покинути країну. Деякі утікачі від мобілізації втопилися при спробі переправитися через річки Дністер та Тиса.

Хто ж вони і як тікають? Які корупційні схеми використовують? Про це йдеться в розслідуванні BBC Eye.

Після повномасштабного вторгнення рф більшості українських чоловіків віком від 18 до 60 років заборонили залишати країну, виїхати вони можуть лише за наявності спеціального дозволу. Але дані, отримані ВВС, свідчать, що щодня з України виїздять десятки чоловіків. Вони розповідають, що втекли, щоб возз'єднатися із сім'єю за кордоном, що хочуть там навчатися чи просто заробляти на життя.

"Що мені робити? - каже Євген. - Не всі можуть воювати… не треба тримати всю країну під замком. Не можна всіх валити в одну купу, як це було в Радянському Союзі".

З лютого 2022 року до 31 серпня 2023 року 19740 осіб незаконно перетнули кордон України із сусідніми країнами. Про це свідчать дані, які ВВС отримала від влади Румунії, Молдови, Польщі, Угорщини та Словаччини.

Читайте також: Справа одеського блогера, якого утримували в ТЦК: що робити в такій ситуації та як реагують силовики

Ще 21 113 чоловіків намагалися втекти, але були затримані українською владою, повідомили у Києві. Більшість порушників (14313) перетнули кордон пішки або уплав через річки.


Тиса. Фото: ВВС

Решта 6800 використали документи, отримані у шахрайський спосіб, в яких були вказані фейкові звільнення від призову, приміром через сфабриковані хвороби.

У серпні президент України Володимир Зеленський видав указ про перевірку рішень військово-лікарських комісій щодо придатності до військової служби, які видали від початку повномасштабного вторгнення росії. Зеленський визнав, що через корупцію в системі військово-лікарських комісій з України виїхали тисячі людей, які не мали такого права. Він також заявив, що всіх регіональних чиновників, які відповідали за військовий призов, звільнили, а понад 30 осіб притягнули до кримінальної відповідальності.

Представник президента України у Верховній Раді Федір Веніславський визнав у розмові з ВВС, що це серйозна проблема.

"Уряд усвідомлює, що це не поодинокі випадки, а поширене явище. Але, на жаль, я хотів би підкреслити, що корупція дуже стійка", - сказав він, додавши, що Україна робить "все можливе, щоб звести кількість випадків корупції до мінімуму".

Однак, за словами Веніславського, кількість чоловіків, які виїхали чи намагалися виїхати, жодним чином не вплинула на військові дії.

"Я переконаний, що стійкість і готовність українців захищати свою незалежність, суверенітет і свободу важлива для 95-99%", - сказав Веніславський.

"Уникнути мобілізації намагаються 1-5% українських чоловіків Вони точно не мають вирішального значення для оборони України". Він також запевнив, що влада не планує радикально збільшувати темпи мобілізації.

Понад 40 000 чоловіків, які втекли або намагалися втекти, можуть бути значною часткою резерву, необхідного для поповнення української армії, вважають розслідувачі. У серпні США оцінили кількість загиблих українських військових у приблизно 70 тисяч. Секретар РНБО Олексій Данілов назвав цю цифру завищеною. Новий міністр оборони Рустем Умєров заявив на форумі "Ялтинська європейська стратегія" у вересні, що українські збройні сили налічують понад 800 тисяч військовослужбовців.

Історії ухилянтів

Деякі спроби незаконного перетину кордону мали драматичні наслідки.

На одному відео видно, як чоловік перепливає річку Дністер у напрямку Молдови, а молдовські прикордонники закликають його переправитись в безпечне місце. На іншому відео — на берег витягують тіла чоловіків, які потонули, намагаючись перетнути річку Тиса між Україною та Румунією.

Євген, будівельник з Києва, якого журналісти BBC зустріли в молдовському імміграційному центрі, розповів, що перетнув кордон цієї країни пішки. Це, як свідчать дані, найпопулярніший шлях. Після цього втікачам від війни відносно легко просити про притулок.

Як розповів Євген, в Україні він почувався в пастці: до війська призивають насамперед молодих чоловіків та тих, що вже мають бойовий досвід.

Тим часом йому було важко знайти добре оплачувану роботу, "оскільки все орієнтоване на війну", а "електрика, пальне — все подорожчало".

Після розгляду справи у молдовській поліції він подав прохання про надання притулку - щоб уникнути проблем із законом, це необхідно зробити протягом 24 годин після в'їзду до країни.


26-річний Ерік переплив Дністер, щоб втекти з України до Молдови

У тому ж центрі ВВС зустріла Еріка, 26-річного музиканта з Харкова, який каже, що дістався Молдови, перетнувши кордон із невизнаним Придністров'ям, а потім перепливши річку. В Україні він намагався отримати документи про те, що після складної операції на черевній порожнині непридатний для армії, але, за його словами, це складніше зробити, ніж отримати фальшиві документи.

"Вони посилають з одного відділу в інший: "Іди сюди, іди туди". Я пів року намагався отримати довідку, що непридатний, хоча всі аналізи були на руках. Врешті-решт, мій терпець увірвався", — бідкається чоловік.

Зрештою Ерік зміг вилетіти до США, де возз'єднався зі своєю дружиною та чотирирічною дочкою.

Іншому чоловікові, якого журналісти ВВС називають Владом, вдалося отримати дозвіл на виїзд, але він не спрацював.

Він розповідає, що дуже зрадів, коли його прийняли на навчання в іноземний університет, і він отримав студентський дозвіл на виїзд з України, але незабаром зрозумів, що цього недостатньо.

"Я думав, що потрапив на "складний" пропускний пункт. Пішов на інший, тоді ще на один. З мене посміялися і відправили додому. Я зрозумів, що цей папірець, цей "дозвіл", для прикордонників не має жодного значення".

Тому він нелегально перебрався з України до Румунії, перепливши річку Тиса.


Євген каже, що не мав гідної роботи в Україні

Влад дістався українського боку кордону за допомогою друга. Інший чоловік, якого журналісти ВВС називають Данило, каже, що знайшов людину, яка переправила його через Тису, - в телеграмі.

Цей додаток, як з'ясувала ВВС, є популярною платформою для реклами своїх послуг серед контрабандистів. Журналіст, який під прикриттям працював над розслідуванням і якого ВВС називає Андрієм, протягом місяця листувався з контрабандистами, видаючи себе за українця, який хоче виїхати з країни.

Він знайшов щонайменше шість телеграм-каналів з кількістю учасників від 100 до кількох тисяч. За його словами, вони пропонували широкий спектр послуг: від додавання в його родину підставних дітей до найдорожчого варіанту — довідки про непридатність до армії, або ''білий квиток'' - одна з законних підстав для виїзду чоловіків у віці 18-60 років за кордон.

Йому сказали, що виготовлення квитка займе близько тижня і коштуватиме приблизно 4 300 доларів - в ціну закладений хабар чиновнику, який видає такий квиток.

Представник президента України у Верховній Раді Федір Веніславський сказав BBC, що загроза, яку становлять фальшиві документи, а також труднощі з отриманням справжніх документів мають усунути у наступні один-два роки завдяки новій цифровій системі.

Усі, з ким поспілкувалася BBC, змогли нелегально виїхати з країни, але тим, кого спіймають, загрожує 92-230 доларів штрафу, або навіть тюремне ув'язнення.

Незрозуміло, однак, яка відповідальність чекатиме на ухилянтів, які вирішать повернутися в Україну. Однак Веніславський каже, що він не вірить, що їх покарання буде в національних інтересах.

Він вважає, що українці повинні мати можливість самостійно ухвалювати рішення: "Гадаю, кожна людина сама визначає мету в житті. Для одного це - захищати свою територію, для іншого - захищати себе і свою сім'ю. Хтось хоче творити, будувати бізнес, робити внесок в економіку держави. Хай там як, але моя роль - не на полі бою".

Веніславський сподівається, що, коли закінчиться війна, українська влада заохочуватиме тих, хто виїхав, повернутися, а не каратиме їх: "Без людей - тим більше без розумних людей, які добре заробляють і платять гарні податки, - державі важче існувати".