Справа аеропорту "Одеса": Кауфману збільшили розмір застави

22 листопада 2023 р. 16:03

Справа аеропорту "Одеса": Кауфману збільшили розмір застави

Фото: Inventure

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду збільшила заставу до 180 млн грн для бізнесмена Бориса Кауфмана у справі про незаконне заволодіння майновим комплексом КП "Міжнародний аеропорт "Одеса". 

Про це повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

22 листопада суд частково задовольнив апеляційну скаргу прокурора САП та змінив запобіжний захід одному з підозрюваних у справі щодо незаконного заволодіння КП Міжнародний аеропорт "Одеса" та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності.

Апеляційна палата скасувала ухвалу слідчого судді ВАКС від 26 жовтня про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на заставу в розмірі 155 млн грн. Новою ухвалою до Кауфмана застосовали запобіжний захід у виді застави в розмірі 180 млн грн. Також на підозрюваного покладено низку процесуальних обов'язків, передбачених ст. 194 КПК України.

Раніше одеського бізнесмена звільнили з-під варти у залі суду. Також йому змінили утримання під вартою на заставу у розмірі 155 млн грн. Попередня сума застави складала 268 млн грн.

Згодом стало відомо, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура збирається оскаржити зміну запобіжного заходу для бізнесмена: "Прокурор САП не погоджується з указаним рішенням суду та оскаржить його в апеляційному порядку".

Як стверджує слідство, у 2011 році два одеських бізнесменів Борис Кауфман та Олександр Грановський організували схему заволодіння майном КП "Міжнародний аеропорт "Одеса". Для цього вони зареєстрували ТОВ, яке мало заснувати спільне товариство з Одеською міською радою, з розподілом часток 75% і 25% відповідно, з метою отримання у власність та подальшої приватизації майнового комплексу аеропорту вартістю близько 118 мільйонів гривень.

Отримання згоди депутатів ОМР на створення товариства забезпечив тодішній міський голова Олексій Костусєв, розповівши про нібито плани співзасновника інвестувати у розвиток аеропорту. Крім того, посадовець, за твердженням слідства, вчинив службове підроблення, що надавало підконтрольному ТОВ право утворювати спільне з ОМР товариство в обхід конкурсу.

7 вересня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід одеському бізнесмену Борису Кауфману, а згодом також ще одному бізнесмену у справі щодо незаконного заволодіння майновим комплексом КП "Міжнародний аеропорт "Одеса" та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності - Олександру Грановському.

Також Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук колишнього міського голову Одеси Олексія Костусєва у справі заволодіння бізнесменами Борисом Кауфманом та Олександром Грановським комунального аеропорту "Одеса".