Справа "Українського Дунайського пароплавства": двом ексдепутатам Одеської облради повідомили про підозру

25 січня 2024 р. 20:08

Справа "Українського Дунайського пароплавства": двом ексдепутатам Одеської облради повідомили про підозру

Фото: НАБУ

На Одещині двох депутатів ОПЗЖ звинувачують у заволодінні 32 суднами "Українського Дунайського пароплавства", які переробили в 12 барж та незаконно привласнили. Збитки оцінюють на суму 82,654 млн грн.

Як поінформували у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, також повідомили про підозру ще чотирьом учасникам, а саме колишньому голові правління ПрАТ "УДП" та трьом працівникам підконтрольних депутатам юридичних осіб.

Дії підозрюваних кваліфіковані за трьома статтями Кримінального кодексу: ч. 4 ст. 190, ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209. За це може загрожувати до 12 років ув'язнення.

За інформацією детективів, на початку серпня 2017 року у депутата Одеської облради винник злочинний умисел на заволодіння чужим майном, а саме ліхтерами ПрАТ "УДП", для подальшої побудови з них більших за розміром та місткістю барж, необхідних для здійснення господарської діяльності підконтрольних йому товариств. Він залучив іншого депутата облради, а також голову правління ПрАТ "УДП" та інших підконтрольних осіб. Вони забезпечили укладення договорів фрахтування з наперед визначеною компанією, не пов’язаною особисто ані з організаторами злочину, ані з підконтрольними їм товариствами.

"У листопаді 2017 року відповідно до договору цій компанії було передано 18 ліхтерів вартістю понад 44,3 млн грн. А згодом, з червня по липень 2018 року, увівши в оману нове керівництво УДП, зловмисники уклали додаткові угоди про передачу ще 14 ліхтерів на суму 38,35 млн грн. Надалі 32 ліхтери перегнали до Турецької Республіки, де з них перебудували баржі більшої місткості у кількості 12 штук. Після цього баржі були відбуксовані в Україну та оформлені на підконтрольні компанії", - пояснили антикорупційній прокуратурі.

Зазначається, що 12 новозбудованих барж передані в управління АРМА.

За інформацією ЗМІ, йдеться про Віктора Баранського та Віталія Саутьонкова, які зараз є депутатами Одеської міської радиЗа даними громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад", після 24 лютого 2022 року вони перестали відвідувати пленарні засідання.