Суд зобов’язав Одеську міськраду взяти на баланс Хаджибейську дамбу: Труханов проти

17 липня 2024 р. 11:39

Суд зобов’язав Одеську міськраду взяти на баланс Хаджибейську дамбу: Труханов проти

Фото: Одеська обласна прокуратура

Верховний суд задовольнив позов прокурора та зобов’язав Одеську міську раду взяти на облік дамбу Хаджибейського лиману. 

Таким чином дамба повинна отримати статус комунального майна, повідомляють в Одеській облпрокуратурі.

"Протягом трьох років органи прокуратури доводили в судовому порядку бездіяльність органів місцевого самоврядування щодо невзяття на облік вказаної дамби, яка по теперішній час є безхазяйним майном", - зазначили прокурори.

Там пояснили, що споруда оберігає місто від затоплення водою та відіграє важливу роль для тисячі людей, а також понад 50 підприємств та організацій, які проживають та розташовані на прилеглій території площею 23 км кв. 

Таким чином, згідно з рішенням суду Одеська міська рада відповідає за підтримання належного технічного стану дамби та проведення своєчасних ремонтних та протиаварійних робіт.  

В міськраді вважають, що дамба розташована за межами Одеси. Частково вона проходить по території Нерубайської та Усатівської сільських громад, тому такими об'єктами повинна опікуватися держава. Але це не заважало в березні 2023 року міськраді виділити 7,2 млн грн на ремонт насосних станцій дамби задля запобігання виникнення надзвичайних ситуацій.

"Для виконання рішення суду Одеська міська рада зобов’язана розмістити оголошення про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік у друкованих засобах масової інформації та звернутись із відповідною заявою до органу, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно", - йдеться в повідомленні прокуратури.

Зазначимо, що мер Одеси Геннадій Труханов виступив проти цього рішення: "Уявіть собі, підвісити на баланс міста зруйновану дамбу, частина якої проходить за межами Одеси".

Він пропонує розробити спільний з областю комерційний проєкт: "Це – нечесно, тим паче, цією дорогою до порту Южний ідуть вантажівки. Давайте разом розробимо якийсь комерційний проєкт, зробимо платну дорогу на чотири смуги".

Нагадаємо, в 2023 році, коли дамбу визнали аварійною, Управління капітального будівництва Одеської міської ради оголосило тендер на ремонт гідротехнічної споруди на Хаджибейському лимані. Його виграла компанія, яка має відношення до Труханова - "Ростдорстрой". Підрядник повинен був виконати роботи до кінця 2024 року за 62 млн грн.

Планували зробити:

  • водолазне обстеження дна акваторії;
  • підняття із води уламків;
  • укріплення відкосів дамби;
  • улаштування хвилевідбійних блоків;
  • улаштування світлофорів та огороджувальних ліхтарів.

Але в червні 2024 року компанії "Ростдорстрой" згідно з рішенням Південно-західного апеляційного господарського суду відмовили у розблокуванні підряду.

Цікаво, що попередню закупівлю з тим же підрядником розірвали в 2021 році.

Ната Чернецька