Документатори злочинів рф зафіксували кількість медзакладів, зруйнованих у Миколаївській області

26 червня 2023 р. 11:12

Документатори злочинів рф зафіксували кількість медзакладів, зруйнованих у Миколаївській області

Фото: Суспільне Миколаїв

З початку повномасштабного вторгнення рф до України у Миколаївській області в рамках глобальної ініціативи "Трибунал для путіна"  Громадською приймальнею Української Гельсінської спілки з прав людини в Одесі зафіксовано 43 медично-оздоровчих заклади, які постраждали внаслідок обстрілів військових рф.

Це приблизно 40% від загальної кількості постраждалих медичних закладів у області за підрахунками ОВА. За весь час вторгнення найбільше медичних закладів постраждало у Миколаєві, за динамікою обстрілів найбільше втрат було у березні та квітні 2022 року.

Обстріли медичних закладів не припиняються, з початку 2023 року зафіксовано пошкодження чотирьох медичних закладів. Зокрема, у травні 2023 року ракетним обстрілом пошкоджено єдиний в Україні мобільний шпиталь Товариства Червоного Хреста України.

За повідомленням Миколаївської ОВА, станом на 23 червня 2023 року з початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 106 медичних закладів. Документатори ініціативи "Трибунал для путіна" наразі задокументували 43 постраждалих медичних заклади, що становить приблизно 40% від актуальної статистики обласної адміністрації.

Найбільше задокументованих пошкоджених лікувально-оздоровчих закладів у Миколаєві - 29. У Баштанському районі таких закладів 9, у Миколаївському районі - 5 закладів.

Більшість задокументованих епізодів складають обстріли військових рф з різного озброєння, в тому числі з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів. Якщо брати до уваги динаміку задокументованих обстрілів, найбільше медичних установ постраждало у березні та квітні 2022 року (11 та 8 об’єктів відповідно), а також у вересні 2022 року (6 об’єктів). З початку 2023 року задокументовано пошкодження 4 медичних установ Миколаївської області. Атаки на медичні заклади чи перешкоджання наданню медичної допомоги іншим злочинним способом вважаються воєнними злочинами.

Читайте також: Троє мешканців Снігурівки, які працювали охоронцями при окупантах, отримали вироки

Найбільша кількість медичних установ постраждала у місті Миколаєві від обстрілів, переважно з РСЗВ, у перші два місяці повномасштабного вторгнення рф (задокументовано пошкодження 19 закладів). Так, 7 березня 2022 року, у міській лікарні №3 вибито вікна. Через декілька днів, 9 березня 2022 року, снаряди від РСЗВ потрапили до Миколаївського геріатричного пансіонату, будівля якого суттєво постраждала. 11 березня та в ніч на 12 березня 2022 року під обстріл військових рф з РСЗВ потрапили будівлі обласної онкології та обласної офтальмології. Постраждало також приміщення та щонайменше два автомобілі швидкої допомоги станції екстреної медичної допомоги. 3-4 квітня 2022 року внаслідок масованого обстрілу міста Миколаєва з російських РСЗВ з використанням касетних боєприпасів, постраждали одразу декілька медичних установ - зокрема, міська лікарня №5, Миколаївська обласна клінічна лікарня, Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ та обласна дитяча клінічна лікарня.

Фото: Суспільне Миколаїв

Одних з найбільших пошкоджень зазнала лікарня швидкої медичної допомоги в місті Миколаєві після влучання ракет С-300 під час обстрілу 1 серпня 2022 року. Були пошкоджені всі операційні та зруйнований новенький травмпункт, який відкрили у 2019 році.

"Російські війська заподіяли ракетний обстріл нашої лікарні. Пошкоджена будівля міського травматологічного пункту. Разом з ним постраждав корпус основної будівлі нашої лікарні: хірургічне відділення, операційний блок, реанімація", - розповів директор лікарні швидкої медичної допомоги Олександр Дем’янов.

"На жаль, адміністрація лікарні прийняла рішення, яке відповідає часу: ми не в змозі продовжувати нашу працю в тих умовах, в які нас поставила рф. Зараз ми припиняємо роботу на деякий час для того, щоб привести лікарню в дієздатний лад", - зазначив лікар.

В Баштанському районі зафіксовано руйнування 9 медичних закладів - найбільше постраждала Баштанська багатопрофільна лікарня та лікарня в селищі Березнегувате. 19 квітня 2022 року, внаслідок обстрілу військових рф міста Баштанка, частково зруйнована будівля КНП "Баштанська багатопрофільна лікарня". Найбільшого руйнування зазнали пологове, хірургічне, дитяче відділення та відділення гемодіалізу. 13 липня 2022 року, армія рф завдала ракетних ударів по селищу Березнегувате. Одне з влучань було по місцевій лікарні, зруйновано частину будівлі з 4 до 1 поверху.

Фото: Суспільне Миколаїв

Обстріли медичних закладів не припиняються, з початку 2023 року зафіксовано пошкодження 4 медичних закладів. Зокрема, 16 квітня 2023 року армія рф атакувала ракетами Снігурівську громаду, серед інших цивільних об’єктів пошкоджена лікарня. Також 7 травня ракетами типу Х-22 було пошкоджено єдиний в Україні мобільний шпиталь Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста України. Медичне обладнання, технічні засоби та меблі всередині мобільного шпиталю після обстрілу непридатні для подальшого використання. Шпиталь працював у різних громадах Миколаївщини та був обладнаний всім необхідним медичним устаткуванням для надання амбулаторних послуг.


Інфографіка підготовлена Громадською приймальнею Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Одесі

Пошкоджені обстрілами рф медичні заклади в Миколаївській області поступово відновлюються. Зокрема, у 2022 році з бюджету міста Миколаєва виділили 20,7 млн грн, які були направлені на поточний ремонт закладів – заміну вікон, дверей, відновлення покрівель.

"Лише в лікарні №5 довелося встановити 540 нових вікон та 97 дверей", – повідомила очільниця управління охорони здоров’я міста Ірина Шамрай.

Місто також активно співпрацює з міжнародними установами, організаціями та урядами різних країн, щоб частково зняти навантаження з бюджету громади. Зокрема, міжнародна гуманітарна організація "Лікарі без кордонів" взялася ремонтувати ЦПМСД №4. Королівство Данії виділило кошти на відновлення травмпункту у Миколаєві, який був зруйнований внаслідок російських обстрілів.