Як на Одещині судять колаборантів: тенденції та основні вироки

07 листопада 2023 р. 12:31

Як на Одещині судять колаборантів: тенденції та основні вироки

Елементи пам'ятника "Засновникам міста", відомий як пам'ятник Катерині ІІ, зберігаються в Одеському художньому музеї. Фото: Інтент

На Одещині за останні пів року вироки за колабораціонізм отримали 24 людини. Із них шістьох судили заочно. Переважно справи стосуються мешканців Одещини. Також є провадження щодо колаборантів із Херсонщини, які передали в одеські суди. Реальні терміни ув’язнення отримали 12 людей, один із яких втім, відбувся звільненням від кримінальної відповідальності та умовним терміном. Українцям присудили від 1 до 12 років позбавлення волі. Решта отримали заборону працювати у владі, оскільки інкримінована їм стаття передбачає саме таке покарання.

Читайте також: Співпраця з росіянами: які вироки отримали освітяни Херсонщини

Такі дані зібрав "Харківський антикорупційний центр", проводячи протягом червня-жовтня цього року моніторинг вироків у справах колабораціонізму.

Виправдання збройної агресії рф

Найтиповішим обвинуваченням є виправдання та визнання правомірною збройну агресію росії до України. Тобто, вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111-1 ККУ, за яке передбачене покарання у вигляді своєрідної "люстрації" – заборони працювати в органах влади чи обіймати певні посади.

Переважно йдеться про громадян, які розміщували у заборонених в Україні соцмережах "Однокласники" чи "Вконтакте", а також "Тік-Тоці" та "Твіттері", пости проросійського спрямування. Відповідні лінгвістичні експертизи підтвердили, що в подібних постах міститься виправдовування російського нападу. Проте були й нетипові приклади. У серпні 2022 року мешканка тимчасово окупованого села Томина Балка Херсонської області роздавала місцевим газету окупантів. При цьому закликала односельців до співпраці з росіянами. Суд визнав її винною у кримінальному проступку та на десять років заборонив обіймати посади у владі.

Аналогічне покарання отримала мешканка Одеси. Вона писала коментарі під дописами Телеграм-каналів та закликала до ударів по Одесі. Ще один місцевий житель, перебуваючи у стані сп’яніння вигукував на вулиці наступне: "Придёт русский народ и Украина будет под россией! Я давал присягу СССР, я так и останусь русским солдатом! Я российский солдат принявший присягу! Вы, молодежь, ничего не понимаете. Российская армия придет и наведет здесь порядок. Украина войдет в состав россии, а Одесса была и есть русский город! Скоро спецоперация закончится и мы наведем тут порядок. И вообще я вам советую ждать русских и готовится к их приходу". Йому також заборонили обіймати посади у владних органах.

Лише в одному випадку обвинувачений за вказаною частиною статті про колабораціонізм отримав реальний строк ув’язнення і лише через сукупність інкримінованих злочинів. Ровшан Абдуллаєв родом з росії, проте проживав в Одесі, де працював двірником. Протягом березня-червня 2022 року він поширив у "ВКонтакте" низку дописів на підтримку агресії рф. Його дії кваліфікували одночасно за чотирма статтями: ч. 1 ст. 111-1 (Колабораціонізм: Виправдання агресії РФ), ч.1 ст. 161 (Розпалювання національної ворожнечі), ч.2 ст. 436 (Пропаганда війни), ч. 3 ст. 436-2 (Повторне виправдання агресії РФ) КК України. Суд призначив йому п'ять років позбавлення волі і на три роки заборонив обіймати посади у владі. З огляду на визнання вини та незадовільний стан здоров’я, суд звільнив його від відбування покарання з іспитовим строком три роки.

Окупаційні посадовці

У більшості випадків особам, які обійняли посади, що пов’язані з організаційно-розпорядчими, тобто керівними функціями в окупаційних органах влади, інкримінували ч. 5 ст. 111 ККУ. За таке порушення передбачене позбавлення волі від 5 до 10 років.

На Одещині місцеві суди слухали провадження стосовно мешканців Херсонщини, які пішли працювати на окупантів. Оскільки через окупацію та бойові дії суди Херсонської області тривалий час не працювали, за підсудністю справи стосовно колаборантів з Херсонщини передали на розгляд до судів Одеської області.

Вироками судів Одеської області:


·     12 років позбавлення волі отримав Юрій Петухов, який очолив Нововоскресенську сільраду окупаційної адміністрації Бериславського району;
·     10 років позбавлення волі заочно отримав Геннадій Недялков, який пішов працювати головою Голопристанської окупаційної адміністрації Скадовського району;
·     7 років позбавлення волі отримала заочно Юлія Черемісіна, так звана перша заступниця голови Голопристанської окупаційної адміністрації Скадовського району;
·     10 років позбавлення волі заочно присудили Олексію Груненку, який виконував обов’язки керівника так званої "податкової служби Херсонської області";
·     10 років позбавлення волі заочно отримала Катерина Бабіч, яка обійняла посаду першої заступниці голови окупаційної адміністрації Бериславського району;
·     1 рік позбавлення волі присудили Олексію Дригвалю, який очолив окупаційний відділ служби із надзвичайних ситуацій у Херсонській області;
·     10 років позбавлення волі заочно отримала Наталія Бебешко, котра очолила сільраду у селі Нова Збур’ївка Скадовського району;
·     10 років позбавлення волі заочно дали Павлу Геращенку, який став першим заступником директора радгоспу "Білозерський" та брав участь в агітації та підготовці незаконного "референдуму" щодо приєднання Херсонщини до рф.

Одночасно усім їм суди призначили додаткове покарання у вигляді заборони обіймати владні посади.

Інші провадження

Мешканець Одеси Сергій Юрецький отримав сім років позбавлення волі за здійснення інформаційної діяльності у співпраці з країною агресором, тобто вчинив злочин, передбачений ч. 6 ст. 111-1 ККУ. Як встановило слідство, мешканець Одеси, який мав навички журналістської діяльності та був членом НСЖУ, отримав від росіян доручення зняти пропагандистське відео. Для цього він залучив Юрецького, який сповідував антиукраїнські погляди. Під виглядом працівника ТЦК він повторював пропаганду щодо мобілізації в Україні.

Зокрема в ролику він озвучив наступне:

  • "И вот в один прекрасный момент, начальник ТЦК пришел и сообщил, что: "Ребята у нас для вас радостная новость аж с самого Киева". И теперь мы вот, вот план не менее семидесяти душ в месяц по приводам. То есть отловить, привезти, а иначе сами на Донбасс. А у меня дети…" (у відповідь на запитання: "А вот скажите, вот такая спокойная жизнь в один момент и закончилась, как оно произошло, ну я имею в виду после 24-го, после военного конфликта?");
  • "Абсолютно, по всей стране" (у відповідь на запитання: "Такие команды были по всем военкоматам?");
  • "Вы знаете, если поначалу как-то стеснялись, то в дальнейшем, учитывая ухудшающуюся ситуацию, с нас же тоже спрос увеличили. Уже стало не 60 или 70, а 120 человек в месяц и крутись как хочешь. Ну и соответственно приходиться включать смекалку. Если раньше так отлавливали только призывников и уклонистов, бегали за ними по газонам, теперь приходиться и по городу. Законно это? Да нет, конечно. Но в стране война, кому до закона" (у відповідь на запитання: "А методы, которыми вы должны пользоваться, никто вам как бы, или все дозволено по умолчанию?").

За такі дії передбачене ув’язнення на 12-15 років. Проте оскільки обвинувачений визнав провину, суд застосував положення про пом’якшення можливого покарання та присудив актору пропаганди лише сім років ув’язнення та на десять років заборонив обіймати посади у владі.

Висновки

У підсумку варто зазначити, що більша частина "колаборантських" справ порушена за ч. 1 ст. 111 ККУ, тобто щодо виправдання агресії рф. Правники критично оцінюють таку кваліфікацію, адже аналогічний склад злочину міститься у статті 426-2 ККУ щодо глорифікації агресора. Проте остання стаття передбачає можливість реального ув’язнення. Крім того, "колабораційна" стаття має застосовуватися щодо осіб, які вчинили злочини під час окупації, а значна частина справ стосується обвинувачених з Одещини.

Зазвичай обвинуваченим за цією категорією справ призначають адвоката від держави, адже ті або не можуть його собі забезпечити, або переховуються в окупації. Проте більшість вироків ці адвокати не оскаржували й на суді займали досить пасивну позицію. Це сумнівна практика з огляду на те, що Україна має демонструвати високу якість судочинства у справах війни, аби надалі такі вироки не ставились під сумнів та не були оскаржені у Європейському суді.

Разом із тим суди проявляють наполегливість у розгляді таких справ, вони слухаються досить оперативно, що не характерно українській судсистемі. 

Читайте також: Журналістку-пропагандистку з Херсонщини дозволили судити заочно

Ця публікація була підготовлена "Центром публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" в рамках проєкту "Підтримка журналістських розслідувань в Україні". Зміст публікації є винятковою відповідальністю "Центру публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" і не відображає погляди Європейського Союзу чи Інституту висвітлення війни та миру.