Для Миколаївській та Херсонській областей придбають систему з блокування антиукраїнського мовлення

19 липня 2024 р. 17:28

Для Миколаївській та Херсонській областей придбають систему з блокування антиукраїнського мовлення

Фото: depositphotos.com

Уряд виділив 16,1 млн грн для створення та експлуатації системи спеціального телерадіомовлення, яке блокуватиме антиукраїнське мовлення в чотирьох прикордонних областях України: Донецької, Миколаївської, Херсонської та Запорізької областей.

Відповідне розпорядження ухвалили 18 липня на засіданні Кабміну, повідомила пресслужба уряду.

"Уряд розбудовує розгалужену систему спецмережі телерадіомовлення на прикордонних територіях, яка блокуватиме ворожу пропаганду та забезпечуватиме інформаційну безпеку у ефірному просторі України. Для цього в березні Уряд виділив 137,6 млн грн для дев’яти областей. Сьогодні уряд додатково виділяє 16,1 млн грн з резервного фонду бюджету для ще чотирьох прикордонних областей", – зазначив заступник міністра економіки України Віталій Кіндратів.

Нагадаємо, у березні цього року уряд виділив Держспецзв’язку (для Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення) з резервного фонду бюджету 124,4 млн грн для Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Вінницької та Одеської областей.

До виділених 16,1 млн грн входять 13,2 млн грн із резервного фонду державного бюджету і 2,9 млн грн, зекономлених на попередніх закупівлях обладнання для проведення спецмережі телерадіомовлення у перших дев’яти областях.

Необхідне обладнання придбають і поставлять Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, а також проведуть монтажні та пусконалагоджувальні роботи до кінця 2024 року.

Після привертання уваги Центру публічних розслідувань на проблему російського сигналу з Придністров'я на півночі Одеської області почали встановлювати ретранслятори для глушіння радіосигналу, щоб запобігти розповсюдженню російської пропаганди.

Як повідомляв очільник Одеської ОВА Олег Кіпер, вже встановлено вісім ретрансляторів, і робота щодня активно продовжується. Всього запланували встановити 15 таких пристроїв.

Варто зауважити, що Центр публічних розслідувань одним з перших привернув до цього увагу. Журналісти вже декілька років акцентують проблему з доступом до українських телеканалів та радіо в прикордонній зоні й поширення на ці регіони російської пропаганди через передавачі в Молдові та супутник. 

В вересні 2023 року під час першої зустрічі з журналістами очільника Одещини, голова ЦПР Валерій Болган торкнувся цього питання з приводу того, що у Подільську досі лунає російське радіо. Річ у тім, що трансляція ведеться з території тимчасово окупованого росією придністровського регіону Молдови й окрім музики розповсюджується російська пропаганда. 

"Це досить складний процес. Зараз воно усе на стадії відпрацювання. Сьогодні багато йде перемовин, бо це ж обладнання, великі кошти потрібні. Також дати альтернативу населенню цим радіостанціям. Ми не зупинялися з цим. Я сам також був у Подільську й чув ці трансляції там", - зазначив тоді голова адміністрації Кіпер.  

У 2022 році Міністерство оборони російської федерації фейкувало, що з метою обмеження інфопростору в Одесі заборонили роботу провайдерів супутникового телебачення, що транслюють російські та молдовські канали.

Як повідомляли тоді в оперативному командуванні "Південь", у своїх фейкових повідомленнях росіяни стверджують, що мешканців примушують демонтувати супутникове обладнання, а всіх незгідних вивозять у невідомому напрямку.

Насправді тодішній очільник Одеської військової адміністрації Максим Марченко повідомив про початок роботи над відключенням від ефіру російських телеканалів, які транслюються через супутник на півдні України. За його словами, це зупинить поширення російської пропаганди та роботу ворожої розвідки на Одещині. Однак жодних розпоряджень щодо демонтажу супутників, тим паче вивозу кудись людей, звісно, не було.

Ната Чернецька