Дружина заступника начальника Херсонської МВА заробляє мільйони, а він сам отримує виплати для переселенців

16 травня 2024 р. 14:16

Дружина заступника начальника Херсонської МВА заробляє мільйони, а він сам отримує виплати для переселенців

Фото: Facebook

Посаду заступника начальника Херсонської міської військової адміністрації Микола Яковлев обійняв у 2023 році. Однак фінансову звітність він ще подавав у 2017 та у 2022 роках.

Тож Центр публічних розслідувань дослідив, як змінювались його статки впродовж років.

Зазначимо, що у 2017 році Яковлев працював заступником начальника комерційного відділу в регіональній філії  ПАТ "Укрзалізниця" "Львівська залізниця" у виробничо-структурному підрозділі Ужгородська дирекція залізничних перевезень.

Тоді він мав автівку DAEWOO LANOS та гідроцикл Бомбардє.

Заробітна плата у 2017 році склала 43,4 тисячі гривень. А в активі було 60 тисяч доларів або 1,6 мільйона гривень (в перерахунку по ставці НБУ на 31 грудня 2017 року).

Дружина Яковлева Марина на той час ані нерухомості, ані доходів чи активів не мала.

У 2022 році Яковлев вже декларує квартиру у Києві, яку його дружина придбала у 2021 році за 4,7 мільйона гривень.

Також на жінку оформлені дві Тойоти: Land Cruiser Prado 150 та Land Cruiser 200 й BMW I3.

Єдиним джерелом доходу родини у 2022 році були виплати ВПО Яковлеву – 18 тисяч гривень. При цьому активи його збільшились: до 60 тисяч доларів або 2,1 мільйона гривень (в перерахунку по ставці НБУ на 31 грудня 2022 року) додались ще 484 тисячі гривень.

У 2023 році ситуація з нерухомістю в подружжя не змінилась: все та ж квартира та ті ж автівки й гідроцикл. Активі теж на місці.

Змінились лише доходи родини. Торік дружина посадовця отримала від бізнесу 1,5 мільйона гривень, а сам він заробив 285,2 тисячі гривень й отримав 24 тисячі як переселенець.

Нагадаємо, дружина колишнього заступника голови Херсонської міської адміністрації Сергія Орєхова — Ольга отримувала виплати як внутрішньо переміщена особа, але сума у декларації не вказана.

Доходи заступника голови Херсонської міської військової адміністрації Антона Єфанова та його дружини торік складалися з зарплати посадовця та допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам у розмірі 60 тисяч гривень, які отримала Євгенія Єфанова.

Голова Херсонської райради Михайло Линецький з сином отримали понад 40 тисяч допомоги як ВПО.

Дружина першого заступника голови Херсонської військової адміністрації Інна Бутрій та її діти Данило й Каміла отримали у 2023 році допомогу на проживання внутрішньо переміщених осіб на загальну суму 96 тисяч гривень.

Керуюча справами херсонського виконкому Тетяна Турчин заробила на посаді майже мільйон гривень. 

Заступник Херсонського міського голови Дмитро Шпорт у 2023 році отримував заробітну плату в трьох відомствах й взяв у користування квартиру. 

Очільник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко у 2023 році задекларував майно дружини Інни, яка не фігурувала у декларації за 2022 рік.

Тим часом народна депутатка України Вікторія Вагнєр, обрана у парламент представляти інтереси жителів Херсонської області, торік отримала від управління соціальної політики Херсонської міської ради матеріальну допомогу у сумі 60 тисяч гривень.

Херсонський нардеп Володимир Іванов живе у квартирі батька, користується його автівкою та не має жодних заощаджень.

А народний депутат України Павло Павліш від партії "Слуга народу" за 182-м виборчим округом (місто Херсон) задекларував, що у 2023 році не мав автівки, але користувався Audi Q7, а дружина - Infiniti Qx50. Раніше він був власником Mercedes-Benz. Зазначимо, що в деклараціях нардепа-юриста НАЗК знайшло розбіжностей на 7 мільйонів. Політик претендує на посаду судді Конституційного суду.

Раніше повідомлялося, за згідно з дослідженням Атестації депутатів місцевих рад, другий рік війни продемонстрував стійку тенденцію до поступового відсторонення депутатів Херсонської міської ради від життя громади, зменшення депутатської активності, втрату їхніх зв’язків з виборцями. Частково причини цього процесу є об’єктивними: місто знаходиться під постійними обстрілами. Значна частина містян й депутати разом з ними були вимушені виїхати за межі громади. Частково подібне відсторонення є результатом політики місцевої військової адміністрації, яка не бачить депутатів у системі взаємодії влади з громадою.

Олеся Ланцман