Інспектора Одеської митниці затримали на хабарі

07 лютого 2024 р. 11:29

Інспектора Одеської митниці затримали на хабарі

Фото: СБУ

Служба безпеки України звинуватила інспектора Одеської митниці Держмитслужби в корупції під час митного контролю. 

За інформацією СБУ, працівник митниці систематично вимагав та отримував гроші від підприємців за безперешкодний імпорт та експорт товарів.  

"За хабарі посадовець пропускав продукцію без проходження відповідної процедури та сплати митних платежів державі. Він брав від 400 до 750 доларів з підприємців за ввезення та вивезення товару. Ціна залежала від обсягів вантажу". 

Оперативники спецслужби задокументували кілька фактів отримання інспектором хабарів з підприємців. Правоохоронці затримали фігуранта після отримання неправомірної вигоди. 

Наразі йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (вимагання та одержання неправомірної вигоди службовою особою). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років.

Раніше повідомлялося, що працівники Державного бюро розслідувань перевіряють працівників Одеської митниці за підозрою у систематичному зловживанні та порушеннях під час оформлення експорту товарів. Інформацію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Провадження розслідується як зловживання службовим становищем.

Також працівники ДБР повідомили про підозру інспектору Одеської митниці, через дії якого бюджет держави недоотримав мільйони гривень від розмитнення товарів. Працівники бюро встановили, що завдяки "допомозі" інспектора комерсанти економили на податках державі понад мільйон гривень на розмитнені кожного контейнеру. Наразі перевіряються інші можливі факти зловживань працівників митниці. Інспектору повідомлено про підозру в зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам (ч. 2 ст. 364 КК України).

Раніше у заступника головного митника України виявили необґрунтовані активи, подаровані батьком. Йдеться про заступника голови Державної митної служби України Руслана Черкаського. Під час моніторингу НАЗК встановило необґрунтовані активи на суму 150 тис. дол. (майже 4 млн грн на період отримання подарунка). Чиновник пояснив, що дар оформлено нотаріально та надано договір дарування валютних цінностей, згідно з  яким він отримав у  подарунок 150 тис. доларів. У декларації за 2020 рік декларант вказав про суттєве збільшення своїх грошових  активів  на відповідну суму понад  4 млн грн.