"Кабмін може ще більше обмежити виїзд за кордон": новий законопроєкт про мобілізацію містить корупційні ризики

05 лютого 2024 р. 19:36

"Кабмін може ще більше обмежити виїзд за кордон": новий законопроєкт про мобілізацію містить корупційні ризики

Фото: Одеський ТЦК

Комітет з питань антикорупційної політики визнав новий законопроєкт про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики. 

Про це повідомила учасниця комітету Вікторія Сюмар.

Кабінет Міністрів 30 січня вніс до Верховної Ради оновлений законопроєкт за №10449 під назвою "Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку". Серед пунктів:

  • Якщо військовослужбовець безперервно провів на службі 36 місяців, то це стане підставою для звільнення.
  • Законопроєкт передбачає зміну призовного віку з 27 до 25 років.
  • Людині не потрібно буде йти в ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або в ЦНАПі.
  • Після мобілізації всі громадяни проходитимуть обовʼязковий військовий вишкіл 2-3 місяці. 
  • Грошове забезпечення становитиме щонайменше 20 тисяч гривень за місяць без урахування додаткової винагороди, яка на період дії воєнного стану становить від 30 до 100 тисяч грн.

За словами Сюмар, фактично і Міноборони, і Генштаб визнали, що норма про демобілізацію через 36 місяців є декларативною: "Бо по суті військовослужбовець через 36 місяців отримує право лише написати рапорт про звільнення. Але рішення кого і коли демобілізовувати буде вирішувати ставка Верховного головнокомандувача".

Читайте також: Справа одеського блогера, якого утримували в ТЦК: що робити в такій ситуації та як реагують силовики

Корупційні ризики вбачаються у тому, що Кабмін визначатиме хто з правоохоронних і антикорупційних органів матиме бронь, а хто має бути мобілізованим: "Кабмін може ще більше обмежити виїзд за кордон для інших категорій без жодної чіткості. І через неясність, які документи треба надати для доглядаючих за інвалідами, аби довести факт догляду. І через те, що можуть бути ризики при накладанні стягнення за не відкриття електронного кабінету призовника. Поки що ТЦК передаватиме дані тих, хто кабінет не зробив, до поліції й поліція виписуватиме протоколи про порушення. Все виписано знову не чітко і сумнівно щодо відповідності до Конституції", - пояснила Сюмар.

В комітеті запропонували, як доопрацювати законопроєкт. 

Раніше у попередньому законопроєкті про мобілізацію, який відкликали, комітет теж виявив корупційні ризики.