Кому землю: в Одесі планують передати територію сміттєзвалища та ділянки в центрі під забудову

20 листопада 2023 р. 13:34

Кому землю: в Одесі планують передати територію сміттєзвалища та ділянки в центрі під забудову

Фото: Андрій Боринськи

Одеська міська рада опублікувала попередній порядок денний наступної XХV сесії Одеської міської ради, яка відбудеться 29 листопада. Є чимало питань соціального характеру, долі сміттєзвалища міста, а також будівництва в центрі Одеси.

"Центр публічних розслідувань" проаналізував, що виноситься на депутатське засідання.

Соціальні питання

Серед проєктів - передача під низку соціальних установ та медичних закладів КНП "Міський психіатричний диспансер" Одеської міської ради за адресою пров. 1-й Разумовський, 4 площею 0,0508 га. Це робочий медичний заклад та пам’ятка архітектури.


На фото: КНП "Міський психіатричний диспансер", medportal.odessa.ua

Читайте також: Позачергова сесія Одеської міськради: десятки мільйонів на дрони, ремонти будівель та "урізання" дорожників

Одеська обласна прокуратура отримає 0,0384 га у постійне користування (адреси не повідомляють) та КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3" Одеської міської ради - 0,1169 га для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров’я та соціальної допомоги.

Питання, яке декілька разів переносилося з порядку денного - відведення землі НУ "Одеська політехніка" для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти. Адресу також не повідомляють, тож оцінити проєкт рішення не можливо.

В третє вже на сесії будуть розглядати долю одеського сміттєзвалища, що має перейти КП "Одескомунтранс"  на території Одеського району (кадастрові номери 5123783200:01:002:0634 в 60,4 га та 5121081400:01:002:0687 в 35,8 га).

В травні цього року договір оренди єдиного полігону твердих побутових відходів Одеси, "Дальницьких кар'єрів", визнав незаконним і розірвав Господарський суд Одеської області. Він задовольнив позов муніципального департаменту міського господарства до сміттєвивізної компанії "Кліар-Сіті" (колишній "Союз"), зобов'язавши останню повернути майно громаді.

У 2019 році "Союз" увійшов до складу "Кліар Енерджі Груп", яка пообіцяла побудувати на полігоні сміттєпереробний завод. За два роки мерія заявила, що компанія не виконала своїх зобов'язань, тому сміттєзвалище в неї потрібно відібрати, а нового орендаря та інвестора вибрати на конкурсі. На сесію міськради 9 червня 2021-го було винесено питання про передачу "Дальницьких кар'єрів" комунальному підприємству "Одескомунтранс", проте після бурхливого обговорення проєкт зняли, відправивши на доопрацювання.

"Кліар Енерджі Груп" назвала це спробою рейдерського захоплення і звернулася з приводу того, що відбувається, до президента Володимира Зеленського.

Зазначимо, що прокуратура вважає договір 1999 року удаваним правочином, оскільки "Дальницькі кар'єри" було передано в оренду як підприємство, хоча фактично йшлося про оренду землі, яка ще й не належить місту — це територія району.

Дві ділянки під забудову

Як вже раніше писав ЦПР, дві ділянки в центрі міста відводять під забудову багатоповерхівками пов’язаним структурам.

ТОВ "АПК МЕНЕДЖМЕНТ 2" претендує на 9 соток за адресою пров. Успенський, 9. Цільове призначення ділянки - для будівництва й обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури. ТОВ "АПК ЦЕНТР" за адресою вул. Новосельського, 39-А відводить 5 соток для будівництва й обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури.

На таких невеликих ділянках чи навряд можна побудувати нове будівництво житла за документами. Тож мова йде про апартаменти чи реконструкцію. Це дозволяє значно спростити оформлення документів, також на нежитлові будівлі не розповсюджується багато нормативів по відстанях та інші обмеження. До речі, інформацію, що будівлю на Успенському планують будувати як апартаменти підтвердили на земельній комісії.

Колишні приміщення Одескондитеру забудують?

Ще одна ділянка, що можливо піде під забудову. Проте поки що це тільки можливий варіант. Приміщення ЗАТ "Одескондитер" декілька раз перепродавалося і кожен раз там намагалися оформлювати землю, про що свідчить відповідь керівника Департаменту земельних ресурсів Олександра Філатова.

Нинішній власник нещодавно його купив, а згідно з даними Youcontrol, це єдиний актив компанії. Цікаво, що статутний капітал всього 10 тисяч гривень, а прізвище власниці та директорки збігається, це Інна Степанова. Основний вид діяльності: надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Отож, скоріш за все, мова йде не про активно робоче підприємство, а кейс для подальшого, чи перепродажу, чи зміну цільового призначення.


Скрин: Youcontrol

Читайте також: Сесія Одеської міської ради: що залишилося за кадром

Ще одна ділянка, ймовірно під забудову, за адресою вул. Михайлівська, 13а. Нерухомість на ній належить ТОВ "ТЕКСЛАБ", що через власників пов’язана з ТОВ "ІБК "БУДМАКС" (основний вид діяльності - "організація будівництва будівель"). За Михайлівською, 13а відводиться 0,2100 га з цільовим призначенням "для будівництва та обслуговування адміністративних будинків, офісних будівель компаній, які займаються підприємницькою діяльністю, пов`язаною з отриманням прибутку". Сама фірма власник має уставний капітал всього 1 147,00 грн, а прізвище її засновника та власника збігається, це Олександр Колесник.



Скрин: Youcontrol

Також депутати розглянуть питання про надання дозволу ТОВ "СТИЛЬ" на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, площею 0,0500 га, за адресою: вул. Краснова, 3-В. Вид цільового призначення при цьому змінюється -  з будівництва та обслуговування адміністративних будинків, офісних будівель компаній на розміщення та експлуатацію об’єктів дорожнього сервісу. Отож, скоріш за все, тут передбачається будівництво нової інфраструктури.

Зазначимо, що поряд з цією ділянкою депутати розглядають питання відведення землі ТОВ "Екател Авто" для будівництва та обслуговування паркінгів

Землю під автостанцію в районі "Привозу" планують передати в оренду ТОВ "Чорноморська-транспортна-компанія" за адресою: пров. Водопровідний 2, 6а. Це велика ділянка в 52,32 сотки для розміщення та експлуатації будівель і споруд додаткових транспортних послуг та допоміжних операцій. Про плани на майбутнє власників на комісії не повідомляли.

Читайте також: Сесія Одеської обласної ради: медичні закупівлі в одних руках та сільські конкурси замість дронів

Олеся Калайтович