На Одещині колишнього головного з мобілізації звинувачують в ухиленні від військової служби

30 червня 2023 р. 19:52

На Одещині колишнього головного з мобілізації звинувачують в ухиленні від військової служби

Фото: Одеський обласний ТЦК та СП/Facebook

Прокуратура перевіряє факти можливого незаконного збагачення, ухилення від військової служби та перевищення службових повноважень колишнім начальником Одеського обласного ТЦК Євгена Борисова.

Про це повідомляє Офіс Гепрокурора.

Йдеться про кримінальне провадження за фактами можливого незаконного збагачення, ухилення від військової служби та перевищення службових повноважень (ст. 368-5, ч. 4 ст. 409, ч. 5 ст. 426-1 КК України).

В ході слідства перевіряється опублікована у ЗМІ інформація щодо майна членів родини Борисова за кордоном.

"За цими даними, в період дії воєнного стану вони придбали автомобілі преміум класу та нерухоме майно у Королівстві Іспанія на загальну суму понад 196 млн грн, хоча офіційний спільний дохід родини не покриває цих витрат", - зазначили в Генпрокуратурі.

Там уточнили, що детективи направили запити про міжнародну правову допомогу до компетентних органів Іспанії, Молдови, Румунії та Туреччини.

"Також в рамках кримінального провадження перевіряються окремі факти можливого ухилення керівником Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки від проходження військової служби – його перебування за кордоном начебто на лікуванні", - повідомили в Генпрокуратурі.

Правоохоронці досліджують питання наявності законних підстав виїзду військової службової особи, яка відповідала за мобілізацію в регіоні, за межі країни під час дії воєнного стану.

На даний час у кримінальному провадженні допитано понад 30 свідків, проведено 11 обшуків, 17 оглядів та тимчасових доступів, направлено понад 100 запитів до органів державної влади, підприємств, установ та організацій, проведено три податкових перевірки господарської діяльності членів родини колишнього посадовця.

Раніше Ставка Верховного Головнокомандувача ЗСУ звільнила з посади начальника Одеського обласного ТЦК Євгена Борисова.

До цього ОК "Південь" завершило своє внутрішнє розслідування стосовно військкома. В ЗСУ вирішили, що раніше відсторонений посадовець може продовжувати працювати.

Пресслужба ДБР, в свою чергу повідомляла, що за винагороду посадовець давав вказівку підлеглим не призивати тих чи інших осіб.

Читайте також: Справа одеського блогера, якого утримували в ТЦК: що робити в такій ситуації та як реагують силовики

Раніше журналісти дослідили, як родина одеського військкома купила в Іспанії житло та авто на мільйони.

Після цього голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що ініціює звернення до правоохоронців стосовно перевірки воєнкомів усіх областей.

Ввечері, 23 червня президент України Володимир Зеленський доручив Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному негайно звільнити с посади Євгена Борисова.

Ще до інформації в ЗМІ, обурений утримуванням чоловіків в одеському ТЦК, екснардеп Ігор Мосійчук поширив допис у соцмережі про те, що нібито Борисов їздить на автівці преміумкласу, яку ввіз під виглядом гуманітарної допомоги, відпочивав в Іспанії під час повномасштабної війни, а на його матір оформлена вілла в цій країні. Але потім ця інформація була видалена з його ТГ-каналу

Згодом медіаекспертка Зоя Казанжі підхопила цю тему без посилання на політика, але зауважила, що "показові пакування чоловіків на вулиці" мають на меті стимулювати чоловіче населення до "вирішення питання з мобілізацією по суті", а тому в Одесі найдорожчий "білий квиток".