Справу соратниці одеського мера скерували до суду

09 травня 2023 р. 17:32

Справу соратниці одеського мера скерували до суду

Колаж: Інтент

Справу щодо корупційної схеми, через яку громада Миколаєва зазнала понад 26,8 млн грн збитків, скерували до суду.

Йдеться про заволодіння бюджетними коштами під час виконання робіт з реконструкції Соборної площі у Миколаїві та їх подальшу легалізацію, повідомляє Національне антикорупційне бюро.

Серед обвинувачених:

  • заступник Миколаївського міського голови;
  • колишній перший заступник керівника одного з департаментів Миколаївської міської ради;
  • шість директорів приватних компаній, одна із яких є чинним депутатом Одеської міськради;
  • засновник приватної компанії.

Дії дев’ятьох осіб кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 КК України. Чотирьом особам з числа керівників приватних компаній додатково інкриміновано ч. 2 ст. 209 КК України.

У 2019 році департамент Миколаївської міськради оголосив тендер на виконання робіт з реконструкції Соборної площі. Як встановило слідство, заступник Миколаївського голови і перший заступник одного з департаментів міськради, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою із шістьома особами — директорами приватних компаній, забезпечили перемогу у тендері одного наперед визначеного ТОВ, яке і виконало роботи. Однак, як засвідчила експертиза, роботи проведено за завищеними цінами, в результаті чого завдано понад 26,8 млн грн збитків місцевій громаді.

У серпні 2021 року детективи НАБУ повідомили про підозру згаданим особам. На початку 2022 року слідство завершили.

За інформацією ЗМІ, йдеться про віцемера Миколаєва Сергія Коренєва, колишнього першого заступника директора департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради Олександра Брижатого; власника ТОВ "Імперія води України" Ігоря Великого; директорку "БВК "Пік-Буд", депутатку Одеської міської ради від "Довіряй ділам" Марину Лозовенко та ще п'ятьох осіб.

10 серпня 2021 року НАБУ затримало віцемера Миколаєва Коренєва на кордоні з Угорщиною. 12 серпня затримали Марину Лозовенко. Суд обрав їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю виходу під заставу 1,4 млн грн. Суму було внесено. але згодом заставу збільшили до 6,8 млн грн.