Справа "Краяну": мер Одеси має носити електронний браслет і внести заставу майже 31 мільйон гривень

25 квітня 2023 р. 20:13

Справа "Краяну": мер Одеси має носити електронний браслет і внести заставу майже 31 мільйон гривень

Фото: ЦПР

Вищий антикорупційний суд частково задовольнив глопотання прокурора щодо змінення запобіжного заходу Одеському міському голові та іншим підозрюваним у справі про придбання будівлі колишнього заводу "Краян".

Відповідне рішеня судді ухвалили на засіданні 25 квітня.

Суд не став відправляти мера у СІЗО, але встановив заставу у 30 мільйонів 866 тисяч гривень.

Крім внесення застави, Геннадій Труханов повинен носити електронний браслет, утриматись від спілкування зі свідками, повідомляти про зміну роботи, місця проживання і з'являтись за викликом суду. 

Йому також заборонили покидати територію України без дозволу суду і зобов’язали здати закордонні паспорти.  

Зазначимо, що застава має бути внесена не пізніше 5 днів із дня її застосування.

На посаді міського голови Одеси Геннадій Труханов у 2020 році заробив 224 тисяч 864 гривень. Його матір отримала 23 тисячі 691 гривень у якості пенсії. Крім того, Марія Труханова торік отримала 9,5 тисяч гривень від оренди майна та 1 мільйон 48 тисяч 605  у якості купонного доходу з "Приватбанку". 

Що стосується збережень, то сам Геннадій Труханов зберігав у 2020 році у готівці 62 тисячі гривень та 13,8 тисяч доларів, а його матір 1,47 мільйона гривень та 233 тисячі доларів. На банківських рахунках у міського голови Одеси загалом лежить 464 793 гривень та 2526 доларів, Марія Труханова має у банках рахунки на суму 4 тисячі 165 гривень, 14 тисяч 125 євро та 298 доларів.

Відомо, що XVІІІ сесія Одеської міської ради VІIІ скликання запланована на 3 травня.

"Рішення суду є визначальним. Але прописано воно недостатньо чітко. З одного боку, суд заборонив міському голові спілкуватися з іншими фігурантами справи. А серед них і депутати, і чиновники міськради. А з іншого боку, прямої заборони на виконання обов'язків міського голови теж не було. Але як міський голова може проводити, наприклад, сесію міськради за таких умов - незрозуміло", - вважає голова Одеського Комітету виборців Анатолій Бойко.

Ми звернулися за коментарем до пресслужби мерії щодо виконання міським головою своїх обов'язків за таких обмежень, але там не вбачають  в цьому проблеми. 

Йдеться окрім міського голови Одеси Геннадія Труханова також про його заступника Павла Вугельмана, голову постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради Василя Шкрябая, директора департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексія Спектора та його заступника Володимира Радіонова.

25 травня 2021 року ВАКС оштрафував адвоката Михайла Коротюка на 12 тисяч гривень за зловживання – постійні неявки. 15 червня суд ухвалив звернутися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, щоб притягнути захисників у справі мера Одеси Геннадія Труханова Михайла Коротюка та Сергія Лисенка до дисциплінарної відповідальності за неявки до суду через неповажні причини. Нині у засіданні стало відомо, що КДКА відмовилась дисциплінарно карати цих захисників. 

Також 9 листопада того ж року ВАКС оштрафував адвокатів на майже 81 тисячу гривень. 

Прокурори САП під час першого розгляду справи в Малиновському суді просили ув'язнити Труханова на 12 років з конфіскацією, його заступника Павла Вугельмана — на 11 років, колишнього голову постійної комісії з комунальної власності Василя Шкрябая, колишнього директора департаменту комунальної власності Олексія Спектора та його колишнього заступника Володимира Радіонова – на 10 років. Директору компанії ТОВ "Девелопмент еліт", яка продавала будівлю заводу Одеській міськраді, Петрові Загодіренку прокурор просив 10 років, а директору ТОВ Valton Group та адвокату Ігореві Кравченку – 11 років. 

Крім того, у січні 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру у справі "Краяну" ще чотирьом громадянам, які, за версією слідства, є пособниками та організаторами. Новими підозрюваними виявилися колишній депутат Кілійської районної ради Анатолій Коломієць, депутат Одеської обласної ради Олег Бабенко та колишній народний депутат Олександр Дубовий, а також колишня помічниця міського голови Одеси в часи, коли він був народним депутатом, Альона ПоповаЗазначимо, що останню оголосили в міжнародний розшук, а справа щодо трьох нових фігурантів слухається окремо іншою судовою колегією і також другий рік гальмує у ВАКС на підготовчій стадії через обвинувачених та їхній захист.