Справа про продаж арештованої землі на Одещині: НАБУ викликало на допит юриста Довбенка

17 січня 2024 р. 19:00

Справа про продаж арештованої землі на Одещині: НАБУ викликало на допит юриста Довбенка

Андрій Довбенко. Фото: НАБУ

Національне антикорупційне бюро України знову викликало на допит юриста Андрія Довбенка, якого підозрюють в організації зловживань з арештованим майном, переданим в управління Національного агентства з розшуку та менеджменту активів. 

Про це повідомляють в пресслужбі НАБУ.

"Повістка про виклик Довбенка Андрія Миколайовича. Вам необхідно прибути 15.02.2024 року об 11:00 до Національного антикорупційного бюро України за адресою: м. Київ, вул. Василя Сурикова, 3 для допиту як підозрюваного у межах досудового розслідування кримінального провадження № 62019000000000639", - йдеться в повідомленні.

У квітні 2023 року Вищий антикорупційний суд заочно обрав запобіжний захід підозрюваному в організації дерибану арештованого майна на майже пів мільярда гривень у вигляді тримання під вартою.

Раніше власнику низки юридичних компаній, якого слідство вважає організатором розтрати, інкриміновано вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191,ч. 3 ст. 27,ч  3 ст. 28,ч. 2 ст. 364 КК України.  

До "схеми" з продажу арештованого майна за заниженою вартістю були залучені керівник та начальник управління АРМА, а також гендиректор ДП "Сетам". 

Детективами встановлено чотири епізоди злочинної діяльності: 

  • продаж трьох земельних ділянок на Одещині, які були придбані для будівництва магазинів торговельної мережі "Ашан" (реальна вартість яких була зменшена у 18 раз);  
  • продаж 2,6 тисячі тонн піску річкового середньої та дрібної крупності на Київщині (зменшено вартість більше ніж у 6 разів порівняно з ринковою);  
  • продаж понад 4,5 тисячі тонн карбаміду (вартість зменшено майже в 5 разів)  
  • продаж зерна, крупи та олійних культур (зменшено вартість у 4 рази). 

 
Загальна сума збитків, завданих внаслідок реалізації цієї схеми, сягає понад 485 млн грн. 
 
Загалом слідство встановило причетність до злочинного угрупування 11 осіб.  
 
Досудове розслідування триває.