В ДБР повідомили, коли відсторонять одеського військкома

23 червня 2023 р. 10:46

В ДБР повідомили, коли відсторонять одеського військкома

На фото: Євген Борисов/Одеса-Медіа

ОК "Південь" завершило своє внутрішнє розслідування стосовно керівника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Євгена Борисова. Військові вирішили, що раніше відсторонений військком, може продовжувати працювати. ДБР, в свою чергу, продовжує розслідувати кримінальне провадження за фактом зловживання посадовцем службовим становищем в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 426-1 КК України).

Як повідомили ЦПР в Державному бюро розслідувань, відсторонити Борисова від посади можливо лише в судовому порядку, коли йому повідомлять про підозру.

Раніше пресслужба ДБР повідомляла, що за винагороду посадовець давав вказівку підлеглим не призивати тих чи інших осіб.

"Щодо розслідування, то воно триває", - уточнили нам в відомстві.

Що стосується службового розслідування щодо Борисова в ОК "Пвідень", то керівниця об’єднаного прессцентру командування Наталія Гуменюк заявила "Радіо Свобода", що "підстав для відсторонення від посади не було, тому він продовжує виконувати свої обов’язки".

Читайте також: Справа одеського блогера, якого утримували в ТЦК: що робити в такій ситуації та як реагують силовики

Раніше журналісти дослідили, як родина одеського військкома купила в Іспанії житло та авто на мільйони.

Після цього голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що ініціює звернення до правоохоронців стосовно перевірки воєнкомів усіх областей. Про це він повідомив у Телеграмі.

"Готую звернення до правоохоронних органів і беру під особистий депутатський контроль хід розслідування", - написав голова фракції.

"Паралельно ініціюю звернення до уповноважених органів, щоби провести аналогічні перевірки стосовно військкомів усіх областей", - наголосив Арахамія.

Оновлено

Згодом в ОК "Південь" уточнили, що відстороненого під час службової перевірки керівника Одеського ТЦК Євгена Борисова знов призначило на посаду командування Сухопутних військ. Тепер військові просять правоохоронців перевірити інформацію, за якою велося розслідування.

Ввечері, 23 червня президент України Володимир Зеленський доручив Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному негайно звільнити с посади Євгена Борисова.

Інформація з’явилася в офіційному telegram-каналі президента.

"Дав термінове доручення Головкому Залужному негайно звільнити з посади, так би мовити, одеського "воєнкома" – начальника місцевого центру комплектування, про якого говорить вся наша країна.
Дав термінове доручення створити комісію під керівництвом першого заступника міністра оборони України генерала Павлюка разом із правоохоронним блоком та разом із НАЗК для перевірки всіх воєнкомів в усіх регіонах України, щоб вони не ганьбили нашу державу і пам’ять героїв, які гинуть на фронті", - йдеться в повідомленні.

Ще до інформації в ЗМІ, обурений утримуванням чоловіків в одеському ТЦК, екснардеп Ігор Мосійчук поширив допис у соцмережі про те, що нібито Борисов їздить на автівці преміумкласу, яку ввіз під виглядом гуманітарної допомоги, відпочивав в Іспанії під час повномасштабної війни, а на його матір оформлена вілла в цій країні. Але потім ця інформація була видалена з його ТГ-каналу

Згодом медіаекспертка Зоя Казанжі підхопила цю тему без посилання на політика, але зауважила, що "показові пакування чоловіків на вулиці" мають на меті стимулювати чоловіче населення до "вирішення питання з мобілізацією по суті", а тому в Одесі найдорожчий "білий квиток".