Ексзаступника генпрокурора підозрюють у незаконному збагаченні на майже 29 млн грн

04 липня 2024 р. 11:55

Ексзаступника генпрокурора підозрюють у незаконному збагаченні на майже 29 млн грн

Джерело: parlament.ua

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) під час моніторингу способу життя виявило ознаки корупційного кримінального правопорушення в діях колишнього заступника Генерального прокурора України Дмитра Вербицького, що свідчать про його незаконне збагачення на майже 29 мільйона гривень.

Про це розповіли у пресслужбі відомства.

Зокрема, НАЗК встановило, що за дорученням службовця пов’язані з ним особи набули таких необґрунтованих активів:

  • автомобіль LEXUS ES 300H вартістю понад 960 тисячі гривень; 
  • автомобіль LEXUS NX 300H вартістю понад 480 тисячі гривень;
  • автомобіль PORSCHE MACAN T вартістю 3,5 мільйона гривень;
  • будинок та земельна ділянка в Києві вартістю 16,3 мільйона гривень;
  • будинок та земельна ділянка в Одесі вартістю 10 мільйона гривень;
  • квартира та земельна ділянка в Анталії (Туреччина) вартістю 3,9 мільйона гривень.

Крім того, не встановлено законних джерел походження готівкових коштів службовця на понад 2 мільйони гривень, а також криптовалюти Tether (USDT).

Матеріали стосовно колишнього заступника Генерального прокурора направлено до Національного антикорупційного бюро України для приєднання їх до матеріалів кримінального провадження та проведення досудового розслідування.

Раніше Національне агентство з питань запобігання корупції за зверненням Національного антикорупційного бюро почало моніторинг способу життя голови Національної поліції Івана Вигівського.

Також Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України залишила під арештом майно колишнього Одеського міського голови Олексія Костусєва у справі про заволодіння аеропортом "Одеса". Зокрема йдеться про дві земельні ділянки площами 0,07 га і 0,1 га, три житлові будинки площами 858,2, 206 і 184,9 кв. м і квартиру на 67,6 кв. м.

Також суд арештував корпоративні права, які прямо або опосередковано належать колишньому меру Одеси: 100% у ТОВ "ТРК Нова хвиля" і 9% у "ТРК Одеса-плюс".

Усе це майно Вищий антикорупційний суд арештував у вересні 2023 року, але адвокати Олексія Костусєва намагалися оскаржити це рішення.

Олеся Ланцман